Skoro jako v Pise. V Ústí nad Labem chtějí zpřístupnit šikmou věž, již poničila puma

Šikmou věž v Ústí nad Labem chtějí zpřístupnit veřejnosti (zdroj: ČT24)

Lidé by se již za několik let mohli podívat do útrob šikmé věže ústeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie. Výbuch letecké pumy ji za druhé světové války vychýlil o dva metry z osy. Tamní komunitní nadace už má vypracovaný projekt na její zpřístupnění. Nyní zahájila peněžní sbírku na rekonstrukci. Přispět lze třeba zakoupením schodu.

Věž kostela Nanebevzetí panny Maria za dnes již nestojící budovou tržnice na snímku z roku 2004
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Gotický mariánský kostel v centru Ústí nad Labem pochází z 12. století a současný vzhled mu vtiskla přestavba dokončená v roce 1901 podle návrhu architekta a stavitele svatovítské katedrály Josefa Mockera.

Poslední obyvatel věže, místní zvoník zahynul při americkém náletu v dubnu 1945, při kterém se věž naklonila. Jihozápadní část chrámové lodi se po explozi tří pum celá zřítila, totéž hrozilo i věži, místním se ji ale podařilo podepřít a zachránit. Od té doby se v šedesáti metrech výšky od vertikály odklání o více než dva metry.

Ve věži se nachází tři zvony, nesmí se ale při zvonění houpat, protože by mohly narušit statiku věže. „Pod zvonem vznikne nově otvor a návštěvníci budou tímto prostorem vstupovat do věže,“ vysvětlila záměr Ústecké komunitní nadace manažerka Kateřina Valešová.

Schody nyní vedou jen na půdu kostela. Dál už se musí po trámech a žebřících. „Pustili jsme se do veřejné sbírky, jejíž výtěžek půjde na renovaci prostor,“ sdělila Valešová. Nadace chce věž zpřístupnit především kvůli unikátnímu výhledu z ní. Zájemci, kteří chtějí obnovu podpořit, si mohou například koupit jeden ze schodů.

Jakýkoliv nápad zpřístupnit věže kostelů je vynikající nápad.
Jan Baxant
biskup litoměřický

Druhou etapou projektu bude vybudování nového schodiště vedle šikmé věže a obnovení původního věžního vchodu. „Pět kostek nad sebou, dřevěná, lehký skelet se schodištěm uvnitř. Skelet je krytý venkovními žaluziemi, které ho chrání proti dešti,“ představil návrh architekt Tomáš Kosnar.

S rekonstrukcí interiérů by se mělo začít do dvou let. Pak začne stavba venkovního schodiště. První návštěvníci by se do věže mohli podívat za pět let.

Věže v Suurhusenu a v Pise

Nejšikmější věž v Evropě má románský kostel v německém Suurhusenu. Čtyřiadvacet metrů vysoká věž je vychýlená od své osy o 5,17 stupně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejslavnější šikmá věž v Pise se vychyluje o 3,97 stupně.

obrázek
Zdroj: ČT24