Češi nepřečtou téměř čtvrtinu svých knih. Na ocet zůstává Babička i Harry Potter

Nedostatek volného času a špatný výběr titulu bývají příčinou, proč knížka nakonec skončí v polici mezi nepřečtenými. Nedočtená přitom zůstává jak povinná četba, tak překvapivě i bestsellery. Nepřečtené knihy zabírají v českých knihovnách v průměru 23 procent, ukazuje průzkum internetového knihkupectví Martinus.cz.

Průměrný Čech má ve své domácí knihovně mezi dvaceti až padesáti knihami. Jejich počet narůstá s věkem – pětina dnešních padesátníků a šedesátníků počítá tituly u sebe doma na stovky, patnáct procent čtenářů v tomto věku dokonce uvádí, že jejich knihovna čítá pět set a více titulů. 

Tato generace také podle průzkumu patří k největším milovníkům literatury – téměř čtvrtina z nich dočte každou knihu, kterou dostane do ruky. Naopak až třetina lidí, nejčastěji mladí muži do pětatřiceti let, odkládá knihu ještě před dočtením z důvodu nedostatku volného času. Pouze u generace šedesátníků je větší překážkou pro nedočtení únava.

Není na světě román ten, aby se zalíbil lidem všem

Podstatným důvodem, proč knihu nedočíst, je samozřejmě i to, že její obsah čtenáře nezaujme. Ať už si ji vybral sám, nebo ji dostal jako dárek od někoho jiného. Tak se mezi nepřečtené knihy dostávají knihy označované za bestsellery. Konkrétně v průzkumu knihkupectví Martinus byly jako nejméně dočítané tituly zmiňovány erotická romance Padesát odstínů šedi, příběhy Harryho Pottera a román Počátek od Dana Browna. 

Méně už asi překvapí, že se lidé nedozví, jak dopadnou mnohé příběhy povinné četby. Na čtenářskou pozornost v knihovnách čeká například Babička, Osudy dobrého Švejka nebo Stařec a moře. 

Novou šanci jim jejich vlastníci mohou dát 31. srpna, kdy Martinus posedmé vyhlašuje Den nepřečtených knih.