Klatovské mumie rozveselilo malování na sklo

Malování na sklo v Klatovech (zdroj: ČT24)

V Pavilonu skla v Klatovech se o víkendu malovalo na sklo. Letní dílny pro veřejnost v tzv. PASKu připravili učitelé ze sklářské školy v Železném Brodě a jedním z výtvarných motivů se stala i turistická atrakce zdejších katakomb – mumifikovaná těla barokního měšťanstva a jezuitů.

Vedoucí ateliéru malovaného skla na železnobrodské škole Zdenka Hušková pro reaktivní díly vytvořila speciální dekory. Odrážejí motivy spojené se západočeským městem – karafiáty, které se zde pěstují od devatenáctého století, a mumie. Téměř čtyřicet jich je uloženo v kryptě klatovského jezuitského kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce.

„Kreslila jsem je v noci, připadaly mi trochu divoké, ale k ránu už mi přišly veselé, což je i tím, že jsou v pohybu,“ podotkla Zdenka Hušková, jak zobrazení několik století starých mumifikovaných těl pojala.

Šumavské sklo

Sklářská škola v Železném Brodě byla založena už v roce 1920. Studenti se tu učí třeba malbě a dekoru, designu šperku nebo hutnímu tvarování skla. Svou tvorbu do 24. srpna představují na výstavě právě v zahradách PASKu. K vidění jsou třeba skleněné duše nebo lysohlávky. 

Kromě příležitostných výstav českého i zahraničního skla je v galerii PASK umístěna celoročně  soukromá sbírka šumavského skla firmy Lötz. Za prohlédnutí stojí i samotná galerijní budova – její rekonstrukce z roku 2015 od architetků Jiřího Bízy a Martina Kožnara si vysloužila ocenění od Národní ceny za architekturu.