Zámek Doksy si zatím prohlíží řemeslníci, příští rok by poprvé mohli i návštěvníci

Na zámku v Doksech pokračuje rekonstrukce (zdroj: ČT24)

V Doksech na Českolipsku je v plném proudu rekonstrukce místního zámku. Město chce historickou stavbu poprvé zpřístupnit návštěvníkům. Vybudovat se tam chystá také infocentrum a přesunout by se do zámeckých prostor měla i městská knihovna.

Dokský zámek z konce 16. století získalo město do vlastnictví teprve před třemi lety. Od té doby prochází rekonstrukcí, aby mohl být poprvé v historii otevřen veřejnosti. 

„Zámek nikdy nebyl přístupný veřejnosti, a to z toho prostého důvodu, že vždy byl účelově využit. Bylo zde několik let vojenské výzkumné středisko a do roku 2012 pak zemědělské učiliště a střední škola,“ podotýká historička Renata Mauserová. 

V budoucnu má zámek sloužil jako centrum kultury a cestovního ruchu. „Vzniknout by tam mělo informační centrum s galeriemi, historický prohlídkový okruh, městská knihovna a nově také muzeum Čtyřlístku,“ plánuje starostka Eva Burešová.

Rekonstrukce zámku Doksy
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Stavební práce by podle ní měly být dokončeny do konce letošního roku. „Do června bychom pak chtěli dělat interiéry,“ doplnila. První návštěvníci by se mohli do informačního centra a prohlídkového okruhu v prvním a druhém patře vydat příští rok.