Československo za lidovku. Festival v Českém Krumlově zakončily Čechomor a Lúčnica

Festival v Krumlově zakončily Čechomor a Lúčnica (zdroj: ČT24)

Česko-slovenský večer na lidovou notu zakončil v sobotu 27. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. V Pivovarské zahradě hrály a zpívaly slovenský soubor Lúčnica a česká kapela Čechomor.

Základem repertoáru Lúčnice jsou slovenské lidové písně. Soubor tvoří především studenti bratislavských středních a vysokých škol. Za sedmdesátiletou existenci se jich v Lúčnici vystřídalo přes dva tisíce. 

Stálicí v interpretaci lidové  hudby je i skupina Čechomor. Své pojetí představuje na pódiích už přes tři desítky let. V poslední době ale kapela výrazně změnila aranže i repertoár. Důkazem je nové album Nadechnutí, písně z něj Pivovarskou zahradou také zněly. V doprovodu Dechové hudby Vlado Kumpana, s níž Čechomor nahrávku natáčel.

„Když něco děláte tak dlouho, samozřejmě se nevyhnete tomu, abyste se neopakovali, a proto jsme chtěli připravit novou desku tak, aby byla jiná než to, co jsme doposud dělali,“ podotkl k Nadechnutí Karel Holas z Čechomoru.

Do závěrečného, česko-slovenského programu, který byl připomínkou letošního výročí vzniku republiky,  se zapojila i Vojenská hudba Olomouc. Celkem letos festival nabídl devatenáct koncertů různých žánrů, které si nenechalo ujít přes dvacet tisíc diváků. Slyšet mohli například polského tenoristu Piotra Beczalu, kapelu Cigánski Diabli nebo si užít swingový večer.

Příští rok: Král Slunce a železná opona

Dramaturgie přehlídky má už téměř jasný koncept i příštího ročníku. „Máme připravený krásný projekt Hudba a tanec pro Krále Slunce, tedy Ludvíka XIV. Bude realizován před barokní fontánou v dobovém barokním osvětlení,“ prozradil prezident krumlovského festivalu Jaromír Boháč.

Dalším z témat, jemuž se chce za rok věnovat, bude třicetileté výročí pádu železné opony.