Do nového roku nás tradičně vnese hudba Straussů

Vídeň – Podle předpokladů padesát milionů diváků z devadesáti dvou zemí světa vstoupí do Nového roku za zvuků hudby skladatelů Josefa a Johanna Straussů. Průřez jejich tvorbou zahraje Vídeňská filharmonie v čele s dirigentem Danielem Barenboimem. Melodie Straussů a jejich souputníků bude zaznamenávat 16 kamer. Koncert v přímém přenosu ze Zlatého sálu Spolku přátel hudby ve Vídni nabídne tradičně i Česká televize na druhém programu 1. ledna v 11:15.

Tento snad nejpopulárnější evropský koncert je pravidelně uváděn od roku 1939 a jeho základem jsou vždy krásné melodie, jež složili členové dynastie rodiny Straussů. V letošním roce 2014 zazní na programu ještě skladby jejich souputníků, a dokonce i jedna skladba Lea Delibese s názvem Sylvia. Orchestr zůstává stejný, dirigenti se střídají, aby bylo dílo klanu Straussů stále živé. Vídeňskou filharmonii povede prvního ledna klavírní virtuos a dirigent Daniel Barenboim.

„Stát před takovým orchestrem je úžasný pocit. Nejen že znají všechny skladby zpaměti, ale vy máte pocit, že pro ně byly složeny a oni v té hudbě plavou jako ryby ve vodě,“ prohlásil slavný dirigent.

Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků 2014 (zdroj: ČT24)

Už tradičně budou některé skladby inscenovány jako taneční čísla v podání sólistů Vídeňského státního baletu. Samotný koncert je rozdělen na dvě části a v přestávce mezi nimi nabídne rakouská televize ORF opět hudební dokument.

Tradici novoročních gala dodržují i další světová hudební tělesa. Kromě například Newyorské rovněž Česká filharmonie, jejíž koncert vysílá 1. ledna živě ČT art.