Československo vůbec nemuselo vzniknout, je to jen optický klam, připomíná Osudový konvoj

František Novotný: Československo vůbec nemuselo vzniknout (zdroj: ČT24)

Legenda české literární fantastiky a mořeplavec František Novotný vydává nový román Osudový konvoj. Dobrodružný příběh, který se do velké míry odehrává na lodních palubách, zasadil zčásti do alternativní historie. V té jsou z Čechů kapitáni válečných plavidel české eskadry Podunajské federace. Historie není jednokolejná trať bez výhybek, říká Novotný, který byl hostem pořadu Události v kultuře.

V knize Československo vůbec neexistuje, naše země je tam součástí Podunajské federace, kde se vzal ten nápad?

Asi bych předeslal, že lidé mají tu vlastnost, že se dívají na historii jako na jednokolejnou železniční trať, která nemá výhybky. A například my Češi jsme skálopevně přesvědčeni, že v roce 1918 muselo Československo vzniknout. Ale to není pravda. Nemuselo vzniknout. Jako třeba Napoleon nemusel prohrát u Waterloo a Spojenci nemuseli za druhé světové války porazit Němce. To všecko byly otevřené záležitosti a je to jenom optický klam, že my je vidíme jako uzavřené.

Osudový konvoj
Zdroj: Argo

Proto jsem se rozhodl tuhle představu nabourat a v téhle knížce představit historii, kde Rakousko-Uhersko přežívá první světovou válku, federalizuje se a pochopitelně má loďstvo na Jadranu, a protože je to federální stát, tak musí mít tři eskadry, českou, maďarskou a rakouskou.

Osudový konvoj je příběhem Davida Marka, ovšem ve dvou liniích. Jedna se odehrává v alternativní historii, což je jakási vaše verze druhé světové války, druhá pak v současnosti. Ovšem ty příběhy se propojí. Aniž bychom prozradili příliš, jak?

To byl dost oříšek, tyhle linie nějak propojit, aby to nebylo omšelé, ale originální. Já jsem si tam vypomohl, koneckonců je to science fiction a také trochu fantasy, proto tam existuje takový tajuplný artefakt, který umožnuje vstupovat z jedné alternativy do druhé. To je ta věc, která formálně ty dvě dějové linie propojuje.

Ale ono je to propojeno i vnitřním napětím, protože pochopitelně, jak má být v dobré dobrodružné literatuře zvykem, tak vždycky musí jít o nějakou velkou věc, nejlepší je, když jde o záchranu světa. A v tomto případě opravdu o záchranu světa jde, a proto se to jmenuje Osudový konvoj.

Také tam jde o bitvu o Atlantik. Vy jste Atlantik přeplul, pomohla vám ta vlastní zkušenost při psaní?

Dobře jsem si zapsal za uši takovou starou spisovatelskou pravdu, že když máte napsat aspoň trochu slušnou knížku, tak si musíte najít prostředí, které dobře znáte. Já se tím prostě řídím, jachtařské prostředí znám z vlastní zkušenosti a mořeplavbě jsem věnoval spoustu hodin při studiu knížek, historických i odborně námořních, takže si myslím, že o tom něco málo vím, a proto o tomhle prostředí píšu.