Pevnost Josefov se opět otřese v základech. Blíží se třiadvacátý ročník festivalu Brutal Assault

Hudební festival Brutal Assault se vrací do Josefova na svůj třiadvacátý ročník. Jedna z největších metalových přehlídek v Evropě zve opět na různorodý line-up složený z více než 130 kapel.

Na festival se po delší době vrací prověřená jména metalového extrému, ať už mluvíme o Behemoth, At the Gates, Unleashed nebo Broken Hope.

Hardcore tentokrát zastupují například Converge, Northlane nebo Full of Hell. Jedním z headlinerů festivalu bude také praotec horrorpunku Glenn Danzig, bývalý frontman kultovních Misfits, se svým sólovým projektem – půjde o jeho první koncert v Česku vůbec.

Festival uprostřed pevnosti Josefov ovšem už tradičně staví program bez důrazu na headlinery. „Dramaturgie stojí na vyváženém line-upu. Rostoucí návštěvnost nám dává za pravdu, že fanoušci festivalu důvěřují,“ popisuje organizátor Tomáš Fiala.

Po úspěchu na předešlých ročnících se i letos vrací speciální „čtvrtá stage“ určená především ambientní a experimentální hudbě. Už tradičně nebude chybět ani výtvarná výstava Art-Brut-All, která má ukázat, že extrém se neomezuje pouze na hudbu.

Festival Brutal Assault
Zdroj: BrutalAssault.cz

Strašáka cashless se prý zdejší účastníci obávat nemusí

Stejně jako na jiných festivalech i zde musí návštěvníci počítat s bezhotovostním systémem plateb, takzvaným cashless, který v poslední době čelí značné kritice. Toho se však v případě festivalu Brutal Assault fanoušci obávat nemusí.

„Bezhotovostní platební systém jsme zavedli v roce 2016 jako první velký festival v Česku. Rozhodli jsme se tak především kvůli sběru informací o dění v areálu. Díky cashless systému totiž víme, co se děje v areálu v reálném čase, a dokážeme na to pružně reagovat (například vytíženost jednotlivých stánků apod.),“ uvádí Radek Pavlovič z pořádající agentury.

„Firma Intellitix to s naším festivalovým areálem neměla na úvod lehké – zavádění sítí je v bývalé vojenské pevnosti samozřejmě složitější než někde na letištní ploše. Přesto systém bez problémů funguje a od našich návštěvníků vyloženě negativní reakce nemáme,“ dodává.

Festival Brutal Assault patří mezi největší metalové festivaly v Evropě. Vznikl v polovině 90. let jako malá akce na Moravě a často měnil místo svého konání. Přelom přinesl rok 2006, kdy díky atraktivnímu programu do Svojšic u Přelouče dorazilo sedm tisíc lidí. Rok nato se festival přesunul do Josefova, kde zůstal do současnosti. Poslední ročník festivalu, který se podařilo poprvé v historii vyprodat v předprodeji, přilákal dvacet tisíc fandů z celého světa.