Klip týdne: Ariana Grande v novém klipu oslavuje ženskost a tvrdí, že Bůh je žena

Americká herečka a zpěvačka Ariana Grande chystá vydání své čtvrté studiové desky. Po duetu s Nicki Minaj přichází s další novinkou, jež na sebe v hudebním světě poutá nemalou pozornost. Skladba se jmenuje God is a woman, a jak už název napovídá, Ariana v ní tvrdí, že Bůh je žena!

Pod klip se režisérsky podepsal Dave Meyers. Autor, jenž spolupracuje s mnoha hvězdami zvučných jmen od Jay-Z, Justina Timberlakea až po Kate Perry nebo Rihannu, má za sebou pestrý výčet hudebních videí a je držitelem několika ocenění včetně Grammy za nejlepší video ke skladbám Missy Elliot a Pink. 

Zatímco píseň sama o sobě je o sexu, video je feministickým vyobrazením s odkazem na ženskou sexualitu, což je téma, jímž se Grande v průběhu své kariéry proslavila. Má být oslavou ženskosti a upozornit na postavení a význam žen ve společnosti. Na jeho začátku zpěvačka sedí na vrcholu světa, manipuluje s mraky a prostorem a propojuje témata sexuality a spirituality. 

Pestrý a perfektně zpracovaný vizuál je plný skrytých podtextů a odkazů. Můžeme tak spatřit zpěvačku, kterak balancujíc na laně prochází přes pole a v ruce drží balónky, což jsou ve skutečnosti planety naší sluneční soustavy. Tento akt má pravděpodobně představovat, že i s veškerou tíhou světa, potažmo vesmíru na ramenou, musí být žena pod neustálou kontrolou.

Svůj hlas propůjčila i veleslavná Madonna, která cituje asi nejznámější pasáž Ezechiel 25:17, již pro změnu proslavil Samuel L. Jackson v kultovní tarantinovce Pulp Fiction: Historky z podsvětí. „A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny, kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry. A když uvalím svou mstu na tebe, seznáš, že jméno mé je Bůh…“  Slovo „bratři“ je však zde zaměněno za „sestry“.

Po této citaci Ariana obřím kladivem rozbije skleněný strop, jenž se rozlítne na miliony malých kousků. Celý klip je pak zakončen interpretací slavné Michelangelovy fresky Stvoření Adama.

Album Sweetener vyjde 17. srpna pod hlavičkou Republic Records a zahostuje si na něm třeba již zmíněná Nicky Minaj. Produkce se ujal Pharrell Williams.

Ariana Grande (*26. června 1993, Boca Raton, Florida, USA) je americká zpěvačka a herečka.

Svoji hereckou kariéru zahájila v broadwayském muzikálu 13, poté získala roli Cat Valentine v televizním seriálu V jako Victoria. Po skončení seriálu si zahrála ve spin-offu seriálu Sam & Cat, který skončil v roce 2014. Roku 2015 hostovala v televizním seriálu scenáristy Ryana Murphyho Scream Queens.

Svou hudební kariéru zahájila v roce 2011, kdy přispěla na soundtrackové album Music from Victorious. Následně podepsala nahrávací smlouvu s vydavatelstvím Republic Records a vydala své debutové album Yours Truly (2013), které se umístilo na prvním místě amerického žebříčku Billboard 200. Hlavní singl „The Way“ se umístil mezi Top 10 v žebříčku Billboard Hot 100. Její druhé album My Everything (2014) se také stalo číslem 1 ve Spojených státech. Obsahuje singly „Problem“ a „Break Free“. V roce 2015 zahájila své druhé sólové světové koncertní turné The Honeymoon Tour. V Japonsku vydala album The Remix obsahující remixy písní z Arianiných předešlých alb – Yours Truly a My Everything. V roce 2016 vydala čtvrté album Dangerous Woman a 3. února 2017 zahájila stejnojmenné turné. V rámci tohoto turné vystoupila rovněž 22. května 2017 na koncertě v severoanglickém Manchesteru, na jehož konci se odehrál sebevražedný teroristický útok, který zabil 22 lidí a 59 dalších zranil. Krátce po útoku ruší zbytek evropských koncertů a organizuje benefiční koncert „One Love Manchester“. Poté oznamuje obnovení turné a vydává se do Asie. Od ledna 2018 mizí na 4 měsíce ze sociálních sítí a vrací se až v dubnu 2018, kdy vydává první singl ze čtvrtého alba „No Tears Left To Cry“. Singl byl v červenci 2018 platinově certifikován a stal se číslem 1 na celosvětovém žebříčku iTunes. V květnu 2018 oznamuje jméno čtvrtého debutového alba „Sweetener“ a význam. Album bylo několikrát změněné. Činitelem hlavních změn alba byl útok na jejím koncertě v Manchesteru roku 2017. Album je velmi osobní a tým Ariany se snažil o zvýraznění jejího hlasu. V červnu 2018 vydává spolu s raperkou Nicki Minaj single s názvem „The Light Is Coming“. 13. července 2018 vychází třetí single Ariany s názvem „God Is A Woman“.

Diskografie: 
Yours Truly (2013)
My Everything(2014)
Dangerous Woman (2016)
Sweetener (2018)

Zdroj: Wikipedia

Ariana Grande
Zdroj: ČT24/FB Ariany Grande