Pražská knihovna posílá literaturu k vodě. Posledního nalodí Lustiga

Městská knihovna v Praze čte na lodi (zdroj: ČT24)

Současné české i zahraniční autory zve městská knihovna v Praze i do netradičního prostoru – na loď Avoid ukotvenou na Rašínově nábřeží u železničního mostu. Večery Na vlnách městské knihovny vrcholí ve čtvrtek 19. července setkáním s dílem Arnošta Lustiga.

Na vlnách městské knihovny se jako první „svezl“ koncem června Jaroslav Kalfař. Americký spisovatel českého původu vzbudil čtenářské pozdvižení svou prvotinou Kosmonaut z Čech. Na lodi se konal také bulharsko-český večer, četla i polská prozaička Katarzyna Boni ze svého reportážního románu Ganbare!, v němž se podělila o svou zkušenost z Japonska, kde žije.

Z českých autorů se mohli přítomní seznámit ještě s tvorbou Davida Zábranského a Josefa Pánka. Ten předčítal z nejlepší prózy loňského roku podle cen Magnesia Litera – knihy Láska v době globálních klimatických změn. Na veřejnosti sice prý vystupuje nerad, nicméně připouští, že autorská čtení mají svůj smysl:

„Myslím, že o literatuře se málo mluví, málo píše a že lidé i málo čtou, a tak doufám, že moje vystoupení jich aspoň pár pomůže přitáhnout k literatuře.“

Jestli lidé přijdou literaturu na loď Avoid poslouchat, vždy záleží na počasí. I v dešti je ale možné číst v podpalubí. Akci pořádá pražská městská knihovna letos popáté. „Začínali jsme autorským čtením jednoho dvou spisovatelů, postupně se z toho staly spíše komponované večery, kdy na literární část navazuje hudební, snažíme se přitom o určité propojení,“ podotýká organizátor festivalu Josef Straka.

Čtení plus hudba a bibliobus

Na vlnách tak v letošním ročníku hrály kapely První hoře, Bosilek či Trio shakuhachi. Na závěrečném večeru vystoupí Pražská jidiš kapela. Doprovodí literární setkání s tvorbou Arnošta Lustiga, jeho povídku Velká bílá cesta bude číst herec Miroslav Táborský.

Nejen pro některou z Lustigových knih se mohou zájemci rovnou stavit i v bibliobusu, pojízdná knižní půjčovna totiž tento den parkuje na pražské náplavce.