Fotografie Alexe Webba jsou barevné jako svět

Americký fotograf Alex Webb vystavuje v pražské Leica Gallery. Pro šedé zdi výstavního prostoru vybral výrazné fotografie z cest okolo rovníku. Z míst, kde se kultury míchají, občas do sebe naráží nebo se spojují, podobně jako ostré barvy na Webbových snímcích.

Alex Webb se už několik desítek let toulá ulicemi v různých koutech světa, kde zachycuje každodenní život a jeho nečekané momenty. „Podstata pouliční fotografie pro mě spočívá v kuriozitách a spontánnosti toho jít ven a objevovat svět bez předpojatosti. Musíte mít kliku na moment a kliku na zachycení,“ popisuje svůj „lov“ v dokumentu Alex Webb objevuje Šanghaj

Webbův fotografický rukopis ovlivnily exotické destinace, které si vybírá k focení. „Jsou charakteristické neuvěřitelnou sytostí barev a nasvícené intenzivním slunečním svitem,“ popisuje ředitelka Leica Gallery Míla Dubská, co dělá snímky Alexe Webba rozpoznatelné. 

Do exotických zemí a k barevným fotografiím ho přitom přivedla náhoda. Omylem si koupil knihu Grahama Greena Komedianti, která se odehrává na Haiti. Okouzlila ho natolik, že o pár měsíců později už seděl v letadle směrem hlavní haitské město Port-au-Prince. „Cesta na Haiti zcela otočila mé vnímání. Uvědomil jsem si, že tu jsou úplně jiné typy zemí, a cítil jsem, že je musím objevit a prozkoumat,“ prozradil v rozhovoru pro italský Vogue.

Exotické snímky Alexe Webba v Leica Gallery (zdroj: ČT24)

Jak ukazuje Leica Gallery, objevoval a zkoumal také Grenadu, Kubu, Karibik nebo mexicko-americkou hranici. Podívat se do těchto zemí, díky nimž Webb už třicet let fotografuje barevně, se návštěvníci galerie mohou do 26. srpna.