Největší dětská galerie a Divadlo bratří Formanů zvou na letní Cestu do mytologie

Do kouzelného světa mytologických bytostí zavede děti výstava, kterou pro letošní prázdniny připravila největší dětská galerie v Česku, písecká Sladovna. Na dobrodružné expozici nazvané Cesta do mytologie spolupracovalo známé Divadlo bratří Formanů. Výstava zčásti vychází z knihy Geralda Durrella Mluvící balík, kterou Formani již dříve adaptovali pro Národní divadlo jako operu Čarokraj.

„Děti procházejí dobrodružstvím a musí se samy rozhodovat, musí být statečné a jenom na nich záleží, jak to dobrodružství dopadne. To řešení se nalézá v mytologické knize,“ naznačuje podobu interaktivní výstavy ředitel písecké galerie Adam Langer.

Tým Sladovny oslovil Formany poté, co viděl jejich výstavu Imaginárium. To je podle Matěje Formana interaktivní mozaika, „rozkvetlá kytice nápadů, dekorací, loutek a hraček“ z dílny spolupracovníků divadla.

Galerie hrou

„Podařilo se vytvořit velkou výtvarnou, deskovou, zážitkovou hru s mnoha detaily, které přináší dětem poznání. Záměr byl nechat je projít příběhem, nechat je objevovat, vyřádit se, vyžít,“ říká Matěj Forman.

„Je to v duchu Sladovny, tedy galerie hrou, ale nejde o to si jenom hrát. Je tady snaha, na základě příběhu Geralda Durrella, který je pestrý, fantazijní, pohádkový, o přírodě a o zvířatech, rozehrát dobrodružnou cestu pro děti od tří let až po náctileté,“ pokračuje Forman.

Písecká Sladovna zve na Cestu do Mytologie (zdroj: ČT24)

Vznikl labyrint, který zároveň vypráví příběh. „Je to mytologický svět, do kterého mohou děti vstoupit, potkat se tady s různými mytologickými zvířaty, rostlinami, se všemi bytostmi, které jsou kouzelné. Můžou se tady mnoho dozvědět, ale hlavně si můžou hrát a prožít si čarovný kraj mytologie,“ zve návštěvníky kurátorka Tereza Dobiášová.

Sál prvního patra tak zaplnili jednorožci, pták fénix, bazilišci, dračice, harpyje, jelen, žralok, skopci; na jedné dráze se děti promění v mořské panny a přijedou na ostrov vlkodlaků, roli hraje i hrad lasiček.

Hybohledy a Laboratoř: Bestiář

„Je to mix všeho. Pro nás bylo důležité uvědomit si, že mytologie je mnohem blíž realitě, ve které žijeme, než jak to ukazují hollywoodské filmy. Vybírali jsme z různých kultur, pracovali jsme trochu dadaistickým způsobem,“ řekla kurátorka.

Hlavním výtvarníkem byl Josef Sodomka z Divadla bratří Formanů, všechny kulisy jsou ručně malované. Součástí výstavy jsou také hybohledy výtvarníka Pavla Macka. Stačí zatočit klikou a příběh uvnitř ožije.

Cestu do mytologie mohou děti podniknout až do konce září. Během prázdnin je v písecké Sladovně kromě několika stálých expozic otevřen také kreativní ateliér nazvaný Laboratoř: Bestiář.

Oblíbená galerie Sladovna loni přilákala rekordních 56 tisíc návštěvníků. Kdysi průmyslová budova je největším zážitkovým prostorem pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji. Letošní rozpočet Sladovny dosahuje 14,6 milionu korun a zahrnuje také očekávané příjmy, včetně peněz z grantů. Město letos přispělo částkou 8,3 milionu korun.