Pěvkyně Červená bude miliony let obíhat vesmírem. Její jméno získala planetka

Soňa Čevená o „své“ planetce (zdroj: ČT24)

Co může mít společného čtyřkilometrový shluk balvanů ve vesmíru a operní pěvkyně? V případě planetky číslo 26897 a Soni Červené je to jméno. Mezzosopranistka v pátek převzala osvědčení, že vesmírné těleso se nyní jmenuje stejně jako ona – Červená.

„Čím by bylo tvé štěstí, kdybys neměla těch, kterým svítíš,“ vypůjčila si k té příležitosti pěvkyně citát z knihy Tak pravil Zarathustra německého filozofa Friedricha Nietzscheho. „Přála jsem si po sobě zanechat nějakou stopu a tohle zbožné přání se mi vyplnilo,“ ocenila netradiční poctu dvaadevadesátiletá umělkyně. 

Navíc taková stopa hned tak nezmizí. „Planetka Červená by měla vydržet miliony let,“ ujišťuje astronomka Lenka Kotková, která planetku objevila v roce 1995 z hvězdárny v Ondřejově. Shluk balvanů držících pohromadě vlastní gravitací obíhá mezi Sluncem, Marsem a Jupiterem ve vzdálenosti 170 až 600 milionů kilometrů od Země.

Astronomka je se světem umění spojena nejen jménem planetky. Její otec Jaroslav Šaroun je klavírista a někdejší dlouholetý člen České filharmonie. Na slavnostním dopoledni doprovodil pěvkyni Lucii Laubovou, která zazpívala písně z kabaretu Červená sedma, který založil pro změnu otec pěvkyně Jiří Červený.  Mimochodem i Jaroslav Šaroun má „svou“ planetku.