Rolando Villazón zpíval pro zdravotní klauny. Hvězdný tenor sám nasazuje červený nos

Události: Rolando Villazón zpíval pro zdravotní klauny (zdroj: ČT24)

Když hledal v mládí práci, nasadil si červený nos a šel bavit děti. Teď věnoval světově proslulý mexický tenorista Rolando Villazón své služby organizaci Zdravotní klaun. Ve Španělském sále Pražského hradu uspořádal benefiční koncert. Společnost, která svou činnost financuje výhradně z darů, pomáhá hlavně v dětských nemocnicích.

„Zdravotní klauni jsou jedna velká rodina, pozvání do Prahy jsem proto přijal rád. Mám dobré zkušenosti s předchozími vystoupeními ve vašem krásném městě,“ uvedl Villazón, který v Praze zpívá opakovaně.

Charismatický pěvec, který je mezinárodním ambasadorem organizace Red Noses Clowndoctors, na Pražském hradě zazpíval program složený ze skladeb slavných i méně známých španělských, katalánských, argentinských i mexických skladatelů. Villazóna doprovodila kanadská klavíristka Carrie-Ann Mathesonová. 

Tenor komediant

Doktor Rollo, jak zní klaunské jméno známého operního pěvce, býval aktivním zdravotním klaunem v Mexiku, ještě předtím, než se stal hvězdou světových pódií. „Oni dokážou přeměnit slzy ve smích. Vnášejí do nemocničních pokojů štěstí a barevnost,“ říká Villazón.

Při svých návštěvách Vídně Villazón se zdravotními klauny stále občas chodí přímo do nemocnic. „Pamatuju si na malého kluka, který si s námi vůbec nechtěl hrát. Ale nakonec se smál a dováděl. A jeho rodiče plakali a děkovali nám,“ vypráví světový tenorista.

Rolando Villazón jako zdravotní klaun
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Členem hnutí Red Noses Clowndoctors se pěvec stal před deseti lety. Zdravotní klaun podle něj musí mít kreativitu a také empatii pro práci v nemocnici. „Klaun bez srdce je klaun bez vzájemného napojení. Velmi důležitý je trénink. Aby klaun přinesl štěstí a radost dalším, musí tomu dát veškerou energii, spolupracovat s rodiči a doktory. Být klaunem není nic snadného,“ podotkl Villazón.

Jako vítěz vyhledávané soutěže Operalia Plácida Dominga v roce 1999 vstoupil Rolando Villazón úspěšně na mezinárodní operní scénu. Jeho evropským debutem byla role rytíře Des Grieux v Massenetově Manon, kterou zpíval ještě téhož roku v Janově.

Brzy poté následovaly debuty ve dvou operních domech, které se staly jeho domovskými scénami, v Pařížské národní opeře a Berlínské státní opeře. V souladu se svou klaunskou kariérou se v operním světě proslavil nejen nádherným hlasem, ale také neobyčejným komickým talentem. 

Nezisková organizace Zdravotní klaun, které je věnován výtěžek z koncertu, působí od roku 2001. Sdružuje 86 profesionálních klaunů, kteří navštěvují 71 zdravotnických zařízení. Jejich výstupy nabízejí nejen krátkodobé rozptýlení, ale pomáhají hospitalizovaným k úspěšné léčbě. Odborníci se shodují, že veselý pacient se rychleji uzdravuje. Organizace Zdravotní klaun to plánuje ověřit výzkumem v pražském Motole.