Madball se vyvztekali v Praze, příčinou je nová deska

V Praze koncertovali Madball (zdroj: ČT24)

V pražském Paláci Akropolis vystoupila v neděli legenda newyorské hardcorové scény – kapela Madball. Českým fanouškům je dobře známá, protože Praha je její pravidelnou zastávkou. Tentokrát ale přivezla čerstvou desku For the Cause, která vyšla teprve před několika dny.

Madball duní po pódiích už třicet let, For the Cause je podle frontmana Freddyho  Criciena jejich nejzralejší deskou. Jako producenta si kapela k natáčení přizvala Tima Armstronga ze skupiny Rancid, v jedné ze skladeb hostuje i rapper Ice-T.

Zatímco většina jejich žánrových souputníků své kytarové riffy spíš tlumí, Madball mají skladby nabité vztekem a naléhavostí stejně jako v začátcích. „Ta část o vzteku, to je něco, co řeším celý svůj život, a ještě jsem nebyl schopný se ho zbavit,“ přiznává Cricien. „Spousta zuřivosti ve mně pořád je, ale vypouštím ji ve formě muziky. To je správné, protože to je jako odtok. Takhle to má ze mě vycházet.“

Underground na špičce

Vedle kapel jako Agnostic Front nebo Sick Of It All definovali Madball hardcorovou scénu přelomu osmdesátých a devadesátých let.

„Spousta lidí si myslí, že devadesátá léta byla pro hardcore vrcholem. Ale ve skutečnosti jsme teprve začínali. Ano, byly tam nějaké výjimečné momenty, třeba když jsme hráli na Dynamu a dalších velkých festivalech. Dalo to našim vystoupením jiné světlo. Hráli jsme před jinými diváky než našimi obvyklými fanoušky hardcoru,“ podotýká Freddy Cricien.

Frontman Madball na hardcoru vyrostl. Poprvé vystoupil pod ochrannou rukou staršího bratra s kapelou Agnostic Front jako dvanáctiletý. Nedlouho poté založil Madball. Kapela se rychle dostala na špičku žánru.

A i když se jim proměnily zdroje inspirace a turné zkracují, na hodnotách newyorského hardcoru si kapela zakládá pořád. „Jsme pořád undergroundovou kapelou. Pořád jsme na hraně a bojujeme za to, být slyšet v celém hudebním světě,“ tvrdí Cricien.