Svoboda a sex porušují Teheránská tabu

Sex a šaría ve filmu Teheránská tabu (zdroj: ČT24)

Sex, drogy a šaría – slibuje slogan Teheránských tabu, animovaného filmu o dvojí podobě íránského života. Debut Aliho Soozandeha zaujal české publikum už na Febiofestu či Anifilmu, od 14. června se promítá v tuzemské kinodistribuci. Příběh o sexualitě a pokrytectví uprostřed přísné íránské společnosti je přístupný až od osmnácti let.

Teherán je městem přísných nařízení a náboženských zvyklostí. Kdo chce žít svobodně, musí každý den porušit řadu pravidel a riskovat hrozbu tvrdých trestů.

Rockové koncerty v klubech, nemanželský sex, alkohol a drogy místní zákony zakazují a vytlačují do podzemí. V zapadlých čtvrtích tak lidé prožívají své druhé, neoficiální životy.

„Film sice pojednává o sexualitě, mnohem více mě ale zajímala tabu, která se sexuality týkají. Je o mlčení, v němž lidé žijí. O tom, že je zakázáno se na některé věci ptát,“ uvedl ke snímku jeho režisér a scenárista Ali Soozandeh.

Původem íránský filmař žije v Německu. Svůj celovečerní debut vzhledem k tématu nemohl natočit s herci přímo ve své vlasti. Film proto vytvořil atmosféru teheránských ulic pomocí animační metody rotoskopie, tedy „obkreslování“ hraných záběrů ze studia.  

„Teherán je velmi specifický, odlišný. Ulice, budovy, taxíky, lidé a třeba i to, jakou si mezi sebou chodci udržují vzdálenost. To město je nezaměnitelné, takže nebylo možné natáčet film někde jinde. A to nás přivedlo k myšlence vytvořit animovaný snímek,“ potvrdil Soozandeh.

Příběhy tří mladých žen a jednoho muže a jejich cestu za štěstím a svobodou vnímá divák pohledem malého dítěte. Teheránská tabu jsou přirovnávána k animovanému snímku Persepolis. Rodačka z Teheránu Marjaane Satrapiová v něm popisovala svoje dětství a dospívání v Íránu za doby islámské revoluce. Diváky si její autobiografický příběh získal i díky jemnému humoru, při sledování Teheránských tabu ovšem spíše mrazí. 

Do českých kin íránský film dostal projekt Scope100, v němž evropskou novinku do tuzemské distribuce vybírá svým hodnocením stovka filmových fanoušků.