Všechny cesty vedou do Litomyšle. Na festival míří poprvé Český poutník i mexický tenorista

Rozhovor s Vojtěchem Stříteským o festivalu Smetanova Litomyšl (zdroj: ČT24)

Hudební a také výtvarný festival Smetanova Litomyšl si letos připomene dvě výročí – přehlídka vstupuje do jubilejního, šedesátého ročníku, který zároveň připadá na rok oslav sta let od vzniku Československa.

Jedním ze čtyř desítek bodů programu proto bude premiéra kantáty Český poutník, která vznikla speciálně pro Smetanovu Litomyšl. Dárkem k „šedesátinám“ je pak koncert mexického tenoristy Javiera Camareny, který před českým publikem vystoupí poprvé. Co vše návštěvníky Litomyšle od 14. června do 7. července čeká, upřesňuje v rozhovoru umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Jaký program festival v rodišti Bedřicha Smetany letos zahájí? 

Samozřejmě česká státní hymna, ale jsme v roce stého výročí založení republiky, takže zazní i hymna slovenská. Tradičně začínáme skladbou Bedřicha Smetany, ale pak budeme hrát  suitu Radúz a Mahulena, kterou Josef Suk napsal podle slovenské lidové pohádky. Po přestávce zazní monumentální Janáčkova Glagolská mše ve staroslověnštině, která odkazuje k našim dávným, společným kořenům.

Hned druhý den je na programu jeden z vrcholů festivalu – kantáta Český poutník, která vznikala několik let speciálně pro jubilejní ročník Smetanovy Litomyšle. 

Přišel jsem zhruba před pěti lety za panem profesorem Bělohlávkem s tím, že bychom byli šťastni, aby na úvod tohoto jubilejního ročníku a v roce stého výročí republiky zazněla původní česká premiéra. Pan profesor Bělohlávek přislíbil svoji uměleckou účast, následně Česká filharmonie schválila, že to bude ona, kdo provede tuto premiéru. Byli jsme dohodnuti, že oslovíme čtyři současné české autory, aby vznikla mezigenerační výpověď o naší zemi, o našem srdci, našem duchu, naší krajině. To se podařilo.

To znamená, že na této skladbě pracovali čtyři autoři – Jan Kučera, Jan Ryant Dřízal, Jiří Gemrot a Sylvie Bodorová – samostatně a až nyní na zkouškách zazněly jejich části dohromady?

Je to tak. Autoři sice měli jasná zadání, ale neslyšeli dosud hudbu svých kolegů, v tom je ta skladba velmi originální. Ne že by se to v hudební historii nikdy nestalo, třeba v roce 1952 ke korunovaci královny Alžběty II. psalo šest britských skladatelů variace na alžbětinské téma, ale v našich podmínkách je toto přece jen výjimečné.

Kdo všechno se tedy na Českém poutníkovi podílí?

ČT je generálním mediálním partnerem festivalu. Dění v Litomyšli přiblíží ve čtyřdílném pořadu, první díl odvysílá ČT art 17. června. Kamery ČT také 24. června zaznamenají koncert ke stému výročí založení republiky, i ten později odvysílá ČT art.

Česká televize
Zdroj: ČT

Musím říct, že je to mohutný aparát, a prý se, když bylo po zkoušce, nejvíce řešilo, jak se na nádvoří zámku v Litomyšli všichni vejdeme, tzn. Česká filharmonie, Pražský filharmonický sbor, Královéhradecký dětský sbor Jitro. Kromě toho náš rezidenční umělec Adam Plachetka a herec Jan Šťastný, který má part recitátora. Celé to nastudování přejal po předčasném odchodu Jiřího Bělohlávka jeho někdejší žák Tomáš Netopil. 

Jak jinak si ještě bude festival připomínat letošní výročí republiky?

Například pro jubileum Emy Destinnové jsme připravili premiéru literárně-hudebního pořadu Zahrada srdce, což je název jedné ze sbírek Emy Destinnové. Z její korespondence a jejích básní přijede číst „božská Ema“, paní Božidara Turzonovová, a zpívat budou Danubius Octet Singers z Bratislavy. Vedle toho v Jazzové jízdě budou hlavními hosty slovenští instrumentalisté, tj. saxofonista Radovan Tariška či trumpetista Juraj Bartoš, a takto se to prolíná celým festivalem.

K největším hvězdám festivalu patří mexický tenorista Javier Camarena. Kdy vystoupí a s čím?

Javier Camarena s námi má smlouvu podepsanou dva tři roky, protože jsme velmi stáli o to, abychom získali hvězdu jeho velikosti, navíc s exkluzivitou, že prvně v Česku vystoupí právě na Smetanově Litomyšli. Zpívá v sobotu na druhém zámeckém nádvoří. A když jsem se ráno díval na internet, tak ještě pár vstupenek je k dispozici.

Javier Camarena
Zdroj: Stránky Javiera Camerana/Jonathan Muró

Jsou vstupenky i na další vystoupení? Nebo už je vyprodáno?

Ono je to tak, že náš rezervační systém postupně uvolní rezervace, které nebyly vyzvednuty, takže v tuhle chvíli ještě nabízíme šest nebo sedm procent vstupenek z původních třiceti tisíc. Jsou ještě k dispozici na tak krásné pořady, jako je třeba Chopinův klavírní koncert v podání Ivo Kahánka nebo Heydenův violoncellový koncert s Julianem Steckelem a Českou Sinfoniettou. Takže když se někdo podívá na naše stránky, zjistí, že může ještě přijet nejen do Litomyšle, ale i na Nové Hrady, kde máme zase novodobou premiéru opery.

Už patnáct let hudební festival doprovází i Smetanova výtvarná Litomyšl. I do jejího programu se promítne výročí Československa?

Spojení hudební a výtvarné Litomyšle se letos obzvlášť podařilo, protože kurátoři výstav reflektovali i třeba Českého poutníka, vážou se k němu dvě výstavy: Krajina mého srdce je výstava mařákovců ze soukromé sbírky rodiny Mackových, druhá výstava se jmenuje Poutníci aneb turisté proti vlastní vůli a reflektuje naše umělce, kteří buď dobrovolně, nebo nuceně odešli ze země.

Z výstavy Krajina mého srdce (Smetanova výtvarná Litomyšl)
Zdroj: Archiv Smetanova Litomyšl/o.p.s.

Ale výstav a expozic ve veřejných prostorech je na tři desítky, a když někdo nechce jet jenom na hudební festival, určitě se docela dobře vyžije na výtvarné Litomyšli. A kdo chce přijet do Litomyšle jen tak pobýt, měl by navštívit festivalové zahrady hned vedle zámku, stejně jako vloni i letos nabízejí obrovskou škálu kumštu, ale spíše zábavnou formou.