Dokud jsem nepoznal Prahu... Světový architekt Calatrava představuje své umění

Tvorbu španělského architekta Santiaga Calatravy, který mimo jiné postavil čtyři desítky mostů po celém světě, představuje výstava v pražském Domě U Kamenného zvonu. Expozice nabízí výběr z Calatravových maleb, modelů, návrhů, soch a kreseb. Pořadatelé zároveň návštěvníkům přibližují i tvůrčí proces předního španělského architekta. Výstava potrvá až do 16. září.

„Dospívám k závěru, že na výstavě není nejdůležitější ani tak má práce, jako propojení mých prací vždy s konkrétním místem, kde se koná, městem, náměstím. Jako architekt jsem procestoval Evropu, svět. Některá místa si automaticky spojuji s hudbou, to je třeba Vídeň, nebo s architekturou, to byl Řím. Dokud jsem nepoznal Prahu,“ uvedl šestašedesátiletý architekt, který svou pražskou výstavu osobně otevřel.

„Tady je všechno napojené na architekturu, široké bulváry, malé ulice, prostranství, samotná řeka, na níž je navázané. Praha je město, které samo hovoří o architektuře. Snažím se všude architekturu vnímat, Praha je v tomhle ohledu město výjimečné,“ doplnil.

Cit pro pohyb a napětí

Pro Calatravu je podle autorů výstavy nejcharakterističtějším rysem cit pro pohyb a napětí a jeho hlavním zdrojem inspirace jsou formy a tvary světa přírody a lidská anatomie. Výstava Calatravu oslavuje nejen jako architekta, ale také jako výrazného sochaře a malíře.

obrázek
Zdroj: ČT24

Instalace představuje Calatravovy velkoformátové malby a kinetické a abstraktní sochy spolu s modely některých z jeho nejznámějších projektů, včetně dopravního terminálu Světového obchodního centra (World Trade Center Transportation Hub) v New Yorku, dubajské věže (Dubai Tower), jež se má stát nejvyšší stavbou světa, a pavilonu Spojených arabských emirátů pro výstavu Expo 2020 v Dubaji.

Calatrava projektoval více než čtyřicet mostů po celém světě, výstava proto zároveň klade důraz na jeho estetiku při navrhování tohoto typu staveb a mimo jiné představí i přejezd Sharq (Sharq Crossing), složený ze tří navzájem propojených mostů a dvou podvodních tunelů přetínajících záliv v katarském Dauhá. Mezi dalšími exponáty je několik Calatravových původních skicářů a více než stovka jeho kreseb.

Calatrava se narodil ve španělské Valencii a v současné době žije v Curychu a New Yorku. Patří mezi nejvýraznější tvůrce světové architektury. Obdržel řadu cen od mezinárodních organizací.