Klicpera se dočkal, kdo bude další? Stovky hrobů čekají na adopci

Stovky chátrajících hrobů čekají na adopci (zdroj: ČT24)

O mnoho hrobů významných osobností se nikdo nestará. Jen v Praze jich správa hřbitovů eviduje několik set. Jedná se o místa posledního odpočinku politiků, vědců a umělců, včetně klasiků, o kterých se dodnes učí ve školách. Například hrob dramatika Václava Klimenta Klicpery aktuálně zachraňuje radnice jeho rodného Chlumce nad Cidlinou.

Ačkoliv Václav Kliment Klicpera, autor několika desítek divadelních her, patří mezi největší osobnosti národního obrození, jeho hrob na pražských Olšanských hřbitovech osiřel a začal chátrat.

Pomníku se nakonec ujalo dramatikovo rodiště. „Zmizela jeho podobizna, hrob byl rozpadlý. Správa pražských hřbitovů nás oslovila, zda bychom investovali finanční prostředky do opravy tohoto hrobu,“ říká starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). Záchrana památky slavného rodáka vyjde Chlumecké na zhruba devadesát tisíc korun.

Na záchranu čekají stovky hrobů

Jenom v Praze ale na adopci čekají další dvě stovky hrobů, o které se zatím nemá kdo postarat. „Jedná se o významné malíře, průkopníky vědy, zakladatele vědních oborů, průkopníky sportu,“ vypočítává koordinátorka adopcí Oldřiška Dvořáčková ze Správy pražských hřbitovů.

Sto padesát hrobů se však už pomocí adopce podařilo zachránit. Bez sponzorů by zmizel třeba obelisk Havlíčka Borovského, o pomník Karla Jaromíra Erbena zase pečují lidé z rodného Miletína.

„Většinu adopčních nájemců tvoří obyčejní lidé, to je zhruba osmdesát procent. A těch dvacet hrobů zachraňují právě rodná města, většinou jsou to menší obce,“ upozorňuje Oldřiška Dvořáčková.

Starostu Chlumce nad Cidlinou nicméně překvapilo, že ani osobnosti z učebnic nemají posmrtnou památku jistou. „Určitě by neuškodilo, kdyby třeba ministerstvo kultury vytvořilo nějakou kapitolu a peníze na takovéto věci vyčlenilo,“ domnívá se Miroslav Uchytil (KDU-ČSL).

Klicperův hrob zatím hlumečtí adoptovali na deset let. O případném prodloužení adopce by znovu musela rozhodnout městská rada.