Snow Patrol zkrotili svou divokost, život na Zemi za to stojí

Snow Patrol vydali po sedmi letech nové album (zdroj: ČT24)

Severoirská kapela Snow Patrol vydala po sedmi letech nové studiové album – sedmé ve své diskografii. Vznikalo v americkém Los Angeles, kam se skupina na čas přesunula. Podle frontmana Garyho Lightbodyho je novinka s názvem Wildness hodně osobní, vypsal se na něm z depresí a závislosti. Kritika překvapivý počin Snow Patrol označuje za mimořádný comeback.

Frontmana Garyho Lightbodyho prý práce na Wildness nejprve zlomila a následně uzdravila. Během psaní skladeb totiž vyhrál boj s alkoholem. Vzdal se moderních technologií a odešel do divočiny hledat zapomenuté kořeny. 

„Jsem neskutečně vděčný svým démonům, stali se z nás výborní přátelé. Už od dospívání jsem se nenáviděl, to se mi podařilo změnit, ale trvalo to dlouho,“ svěřil se Lightbody irskému webu Joe.ei.

Nejlepší život na Zemi

Wildness v názvu nové desky znamená divokost, kapela přitom oproti předchozím albům ubrala na hlasitosti a počtu nástrojů. Podle Lightbodyho také pro novinku vznikla jeho dosud nejpovedenější píseň, přestože za svou hudební kariéru napsal přes šest set skladeb, nejen pro vlastní Snow Patrol, ale i další hudebníky jako Eda Sheerana nebo Taylor Swiftovou.

Na skladbě Life on Earth pracoval pět let. Videoklip točila kapela v replice mezinárodní vesmírné stanice nedaleko Amsterdamu. „Refrén jsem napsal v roce 2013 a skladbu dokončil teprve loni. Když jsme ji poprvé hráli naživo, byl to pro mě velmi emocionální zážitek. Na konci jsem se nechal tak nějak pohltit, byl to krásný moment,“ přiznává Lightbody.

Snow Patrol letos oslavili čtvrtstoletí na hudební scéně. Indie rocková kapela prorazila s vlnou post-britpopu v devadesátých letech. To si ještě krátce říkali Polar Bear. Mezinárodního úspěchu se jim podařilo dosáhnout s albem Eyes Open z roku 2006. Píseň Chasing Cars byla na britských ostrovech nejhranějším singlem desetiletí. Kapela získala sedm cen Meteor, irského ekvivalentu Brit Awards.

S novou deskou jsou teď Snow Patrol na evropské části turné. V létě je čekají Spojené státy, kde koncertují společně s písničkářem Edem Sheeranem.