ČT uvádí: Poslední útěk Jeronýma Pražského. Vetchý jako bouřlivák, jemuž jde o pravdu

Trailer: Poslední útěk Jeronýma Pražského (zdroj: ČT24)

Byl mistrem čtyř univerzit, ale také enfant terrible přelomu čtrnáctého a patnáctého století. Bouřlivák a filosof Jeroným Pražský zůstal tak trochu zapomenut ve stínu svého přítele, mistra Jana Husa. Pozornost k němu navrací historické dokudrama s Ondřejem Vetchým v hlavní roli. ČT2 film uvede v úterý 29. května od 20:00, v předvečer 602. výročí upálení Jeronýma Pražského.

Režisér Lubomír Hlavsa snímkem Poslední útěk Jeronýma Pražského volně navazuje na film Jan Hus – cesta bez návratu (přehrát v iVysílání), v němž popsal pro změnu poslední měsíce života tohoto význačného českého kazatele. Představitele Husa našel tehdy ve Vladimíru Javorském, který se ve stejné roli představuje i v příběhu o Jeronýmu Pražském.

Cholerici se smyslem pro spravedlnost

I tentokrát vzniklo fiktivní vyprávění postavené na historických zkušenostech. Základem byla kniha Hlavsovy spoluscenáristky Mileny Štráfeldové, která o Jeronýmovi Pražském vydala loni román Svatý rváč.  

„Jeroným byl sice nesmírně vzdělaný, ale ve své době byl považován za buřiče, byl také velmi prchlivý. Svým způsobem mi však byl lidsky bližší než Hus,“ přiznává Hlavsa. „Ondra je Jeronýmovi velmi podobný, to je také, myslím, jeden z důvodů, proč s rolí souhlasil. Oba jsou trochu cholerici, ale jde jim o spravedlnost, o pravdu,“ srovnal hlavního hrdinu s jeho hereckým představitelem – Ondřejem Vetchým.

Petr Kostka, Jitka Čvančarová
Zdroj: ČT

Jeroným Pražský se hlásil k myšlenkám anglického reformátora Johna Wycliffa, jehož učení církev prohlásila za kacířské. V názorech se tak shodoval se svým přítelem Janem Husem. Svého názorového souputníka přijel také podpořit na kostnický koncil, který se stal pro oba muže osudným. Jeroným skončil na hranici necelý rok po Janu Husovi.

Režisér Lubomír Hlavsa se s určitou mírou fabulace a nadsázky rozhodl zdůraznit především poselství, které Jeroným hlásal. Dokudrama nicméně nezapírá, že tabu pro Jeronýma nebyly ani ženy, jeho lásku představuje ve filmu Jitka Čvančarová.

Po Husovi Jeroným, po Jeronýmovi Rašín

„Jeroným se srovnává se smrtí Husa, je to pro něho velice bolestná konfrontace, navíc je tu vztah s dívkou plný příslibů a naději – a on se musel rozhodnout, jestli prožije kus šťastného života, bude mít případně děti, nebo dostojí tomu, v co celý život věřil, na čem pracoval,“ přiznává Ondřej Vetchý, že bližší setkání s Jeronýmem Pražským pro něj bylo emotivní.

Tento reformní teolog podle něho „bezpochyby patří k největším osobnostem naší historie“, podobně jako Alois Rašín. Drama o odbojáři první světové války a prvorepublikovém ministrovi financí natáčel Vetchý také v loňském roce, souběžně s Jeronýmem Pražským. Biografický film odvysílá ČT na podzim u příležitosti stého výročí vzniku Československa. Vzniká v režii a podle scenáře Jiřího Svobody, mimo jiné také tvůrce snímku o Janu Husovi. Mistra v něm hrál Matěj Hádek.