Romské slunce nezapadne celý týden, začal festival Khamoro

Poslední květnový týden patří v Praze romské kultuře. Kulturní program metropole podvacáté zpestří festival Khamoro (neboli Slunce). Letošní ročník začal v neděli koncertem, vedle muziky zve ale i na divadlo, výstavy nebo konferenci, chybět nebude ani tradiční průvod ulicemi hlavního města.

Program dvacátého ročníku má být podle ředitelky festivalu Jeleny Silajdžić resumé toho, co přehlídka představila za dvě dekády své existence. Zahájení na Střeleckém ostrově obstaraly kapela Gypsy. cz nebo zpěvačka Gitana, hudebním vrcholem je ale podle ředitelky pondělní koncert v divadle Hybernia. Na jednom pódiu se sejdou tři hvězdy gypsy jazzu: Stochelo Rosenberg z Nizozemska a Angelo Debarre a Tchavolo Schmitt z Francie. „Je to výjimečné. Hráli spolu zatím jen jednou, a to před deseti lety v Carnegie Hall v New Yorku,“ upozorňuje Jelena Silajdžić.

Tradiční muziku zařadili pořadatelé do programu na čtvrteční a páteční večer. V La Fabrice si publikum bude moci poslechnout třeba balkánské dechovky Kočani Orkestar z Makedonie či Mahala Rai Bandu z Rumunska. Závěrečný koncert v pražském klubu Sasazu bude patřit all-star kapele, která vznikla z účinkujících na přechozích ročnících festivalu.

Pořadatelé připravili také tři výstavy fotografií. První se soustředí na historii a pronásledování a vyhlazování Romů a Sintů, druhá představuje snímky makedonských Romů z let 1915 až 1918, poslední zachycuje portréty romských žen. Postavení romských žen v Evropě je zároveň hlavním tématem dvoudenní konference, která začne ve čtvrtek.

Úterní večer vyplní módní přehlídka maďarské značky Romani Design. V programu jsou také akce pro děti či fotbalový turnaj. Na čtvrteční poledne je pak plánováno defilé účinkujících centrem Prahy.