Tři malíři z jedné rodiny. Výstava ve Vyškově ukazuje dílo Kachlíkových

Výstava Tři generace rodiny Kachlíkovy ve Vyškově (zdroj: ČT24)

Spojit celoživotní práci svých předků a přidat k tomu i svou vlastní tvorbu. K tomu se rozhodla vyškovská rodačka a umělkyně Barbora Kachlíková. V místním Hřbitovním kostele Panny Marie uspořádala výstavu, která představuje díla tří generací její rodiny. A do organizování zapojila i veřejnost.

Koncept výstavy se skládá z kreseb a akvarelů, které mapují vývoj Vyškova, okolních vesnic a krajiny Hanácka. Ty byly celoživotním zájmem Josefů Kachlíků, narozených v roce 1897 a 1927. Jejich vnučka a pravnučka ve svých obrazech zase ztvárňuje krajinu finskou, která se stala jejím novým domovem.

„Využila jsem rákosí z jezera, kam se chodím koupat. Všechny tyto přírodniny se nacházejí v krajině, ve které žiji a kterou jsem obklopena,“ řekla letos třicetiletá umělkyně. Všechny její obrazy jsou trojrozměrné. Náznak toho, jak svá díla tvoří, na výstavě ukazují prvoplánově umístěné předměty z její umělecké dílny.

„Na výstavě se podílí i veřejnost. Lidé zapůjčili obrazy, které jim běžně visí doma,“ připomněla Kachlíková s tím, že šest zvláštních instalací se nachází i za zdmi kostela, přímo na několika místech v centru Vyškova.

Jde o lokality, kde autoři své obrazy tvořili. Díky QR kódu tady můžou lidé ve svém telefonu porovnat, co viděli tehdy a jak místo vypadá dnes. Výstava Tři generace rodiny Kachlíkovy trvá do 25. května.