Film podle Petry Soukupové: I věci na krátko změní život na dlouho

Trailer: Na krátko (zdroj: ČT24)

Spisovatelka Petra Soukupová umí rodinné vztahy popsat způsobem, který z obyčejného, každodenního života vytváří existenciální dramatický příběh. Takovým je i povídka Na krátko z povídkového souboru Zmizet, jež se stala předlohou pro první celovečerní snímek podle knihy Petry Soukupové. Scénář ke snímku Na krátko napsala sama autorka, režie se ujal Jakub Šmíd.

„Zmizet mi přišlo skvělé v kombinaci křehkosti a zároveň drsnosti mezilidských vztahů,“ podotýká k předloze Jakub Šmíd. Po generačním snímku Laputa je Na krátko jeho druhým celovečerním filmem.  

Sleduje příběh nefunkční, rozbité rodiny. Jedenáctiletý Jakub, který vyrůstá jen se svou matkou a starší sestrou, jednoho dne zjistí, že jeho život je jedna velká lež. „Nezná svého otce, a tak si jeho máma, aby Jakuba uklidnila, vymyslela historku, že to je námořník na švédské lodi,“ prozradil Šmíd. 

Jenže Jakubův otec ve skutečnosti žije na stejném sídlišti. Když to Jakub zjistí, rozhodne se jít na krátko bydlet k němu. „Je to hodně komplikovaná role, Jakub podle mě vyhledává problémy,“ říká o hlavním dětském hrdinovi Jindřich Skokan, pro něhož bylo natáčení Na krátko první zkušeností před kamerou.

Petra Špalková
Zdroj: CinemArt

Jakubovu matku hraje Petra Špalková. „Pro mě je film o mezigeneračním střetu,“ říká. „Máte možnost nahlédnout do života všech, pochopit i z jejich perspektivy, proč jsou třeba podráždění nebo proč nemají čas dítě vyslechnout. Vidíte, že sami mají co dělat se svým životem, aby ho vůbec důstojně ustáli.“

Jako Jakubův táta se ve filmu představí Martin Finger, sestru Pavlínu, která se potýká s problémy dospívající dívky, si zahrála Julia Issa. Rodinnou sestavu doplňuje ještě Marta Vančurová, pro niž je role babičky hereckou příležitostí v kinofilmu po devíti letech.

Soukupová: Na plac jsem schválně nechodila

Scénář k filmu napsala Petra Soukupová – ještě jako studentka FAMU podle stejnojmenné povídky ze své druhé knihy Zmizet, za niž získala cenu Magnesia Litera. „Na plac jsem schválně nechodila, nekontrolovala natáčení, protože to už je věc režiséra, sama nemám režijní ambice,“ nemluvila prý Jakubu Šmídovi do toho, jak s jejím textem naloží. 

Příběh o předčasném dospívání dětí i o jejich předčasné ztrátě iluzí natáčeli filmaři v severních Čechách i v ateliérech České televize, která je koproducentem snímku. Hudbu k příběhu nahrála kapela Květy.

Reportáž: Film podle Petry Soukupové v kinech (zdroj: ČT24)

Na krátko bude letos jedním z českých filmů promítaných na festivalu v Karlových Varech, ještě předtím na něj ale mohou diváci zajít do kin. České biografy novinku uvádějí od 24. května, projekce doplňuje krátký kreslený předfilm Výměna rolí režiséra a výtvarníka Pavla Koutského.