Klip týdne: Nové video Five Finger Death Punch jako humorná sebereflexe Ivana Moodyho

Novinku z chystaného alba And Justice For None představili tento týden američtí Five Finger Death Punch. Ta nese název Sham Pain a vtipným způsobem zobrazuje poslední rok kapely.

Videoklip režiséra Roba Andersona je plný vtipných scén, jež různým způsobem s humorem a nadsázkou poukazují na nepříliš šťastné momenty posledního roku života kapely. Poté, co frontman Ivan Moody otevřeně přiznal psychické problémy způsobené především závislostí na alkoholu a nastoupil na léčení, musel se zbytek osazenstva s tímto problémem vypořádat a odjet nasmlouvané koncerty. 

„Sham Pain je lyrický obraz nejchaotičtějšího roku v naší kariéře. I když jsme čelili drápancům obrazného medvěda, ataky všeho zlého jsme relativně přečkali a hodili se do pohody. Z největších šlamastyk nám pomohl vybřednout humor. Pokud ho člověk najde, zvítězí,“ upřesnil v tiskové zprávě k novému klipu mozek kapely, kytarista Zoltan Bathory.

Se vším zlým se, zdá se, vypořádali. Moody se po úspěšné léčbě vrátil na scénu a dokončil zbytek turné. Veškeré prožité zkušenosti pak skupina zužitkovala při přípravě nového alba. „And Justice For None“ vyjde 18. května a jeho název odkazuje na album slavné Metallicy „… And Justice for All“. K dostání bude i několik deluxe verzí. 

Five Finger Death Punch (FFDP, 5FDP nebo Death Punch) je americká metalová kapela z Las Vegas. Mezi zakládající členy patří zpěvák Ivan Moody, kytarista Zoltan Bathory, kytarista Caleb Andrew Bingham, basák Matt Snell a bubeník Jeremy Spencer. Bingham byl v roce 2006 nahrazen Darrellem Robertsem, kterého v roce 2009 nahradil Jason Hook. V roce 2010 odešel basák Matt Snell, který byl zastoupen Chrisem Kaelem.

Debutové album Way of the Fist se hned po vydání v roce 2007 setkalo s rychlým úspěchem a prodejem přes 500 000 kopií ve Spojených státech. Následující album War Is the Answer (2009) bylo ještě úspěšnější. Prodalo se ho milion kusů a bylo označeno jako platinové. Třetí album kapely, American Capitalist, bylo vydáno v roce 2011 a do roka se stalo zlatým v prodeji. Následující tři alba (Wrong Side Of Heaven Vol 1.,Vol 2, a Got Your Six) byla označena zlatými a udělala z kapely jednu z nejúspěšnějších metalových kapel poslední dekády. Skupina si zahrála na největších mezinárodních festivalech a každoročně vyprodává haly po celém světě.

Členové: 
Zoltan Bathory – rytmická kytara (2005–současnost), baskytara (2005), hlavní kytara (2005)
Jeremy Spencer – bicí (2005–současnost), zpěv (2005)
Ivan Moody – hlavní zpěv (2006–současnost)
Jason Hook – hlavní kytara, pomocné vokály (2009–současnost)
Chris Kael – baskytara, pomocné vokály (2010–současnost)

Diskografie: 
The Way of the Fist (2007)
War Is the Answer (2009)
American Capitalist (2011)
The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 1 (2013)
The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 2 (2013)
Got Your Six (2015)
And Justice for None (2018)

Zdroj: Wikipedia

Five Finger Death Punch
Zdroj: ČT24/Facebook 5FDP