Iva Janžurová prožívá Veletoč. Napsala vlastní divadelní hru, ale režisér jí vzal roli

Iva Janžurová napsala divadelní hru Veletoč (zdroj: ČT24)

Proslula jako skvělá herečka, tentokrát se ale Iva Janžurová představuje také jako autorka divadelní hry Veletoč. Groteskní komedii napsala na námět kolegyně Jany Paulové pro pražské Divadlo Kalich. Vedle samotné autorky se v druhé hlavní roli objevila Eva Holubová.

Boženka v podání Evy Holubové je rodinná velitelka, zvyklá udílet rozkazy. Bratra oženila s bohatou Helgou, kterou hraje právě Iva Janžurová. Stereotypní život se jim ale jednoho dne obrátí naruby a zažijí veletoč.

Prohozené role

„Pracovala jsem na hře Veletoč asi rok a půl, Jana (Paulová) měla v merku už jinou inscenaci, a tak mě při přemýšlení o herecké partnerce napadla Evička Holubová, s níž jsme se kdysi šťastně potkaly na Kočičí hře v Divadle Na zábradlí a obrovsky jsme si rozuměly. Eva byla z nabídky na společnou práci naštěstí nadšená,“ říká autorka.

Iva Janžurová a Eva Holubová ve hře Veletoč
Zdroj: ČTK/Divadlo Kalich

Samy herečky ale nakonec zažily nečekaný veletoč, když jim na první zkoušce režisér představení Šimon Caban prohodil role a energickou Boženku svěřil Evě Holubové. „Tu roli jsem si napsala pro sebe, tak je vyšperkovaná,“ směje se Janžurová.

„Iva hraje ambiciózní spisovatelku, která nemá vůbec žádnou fantazii, ale má mě a já jí to všechno vysvětlím. Tohle můžu říkat, protože to je text přímo ze hry,“ dodává Eva Holubová.

Janžurová už zkusila i režii

„Když jsem si četl text jejího Veletoče, uvědomil jsem si, že mě nenásilně vrací ke zlaté éře české komedie, kterou paní Iva jako herečka tak zásadním podílem spoluutvářela,“ podotýká majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

V dalších rolích se představili Marian Roden, Sabina Remundová a Přemysl Pálek. Scénu navrhl režisér Šimon Caban, hudbu složil David Solař.

V Divadle Kalich se Janžurová v minulosti představila v roli Sarah Bernhardtové ve hře Božská Sarah, za kterou byla nominována na Cenu Thálie. Stejné divadlo si vybrala také pro svůj režijní debut, hru Tennessee Williamse Báječná neděle v parku Creve Coeur.