To je king. Stalo se nejlepší audioknihou roku 2017

Mluvená verze hororového románu Stephena Kinga To je nejlepší českou audioknihou uplynulého roku. Cenu za mimořádný přínos mluvenému slovu převzal scenárista a spisovatel Zdeněk Svěrák. Ocenění pro „četbu do ucha“ se udělovalo celkem v deseti kategoriích.

Hororový román o podobách zla, ale i o přátelství a odvaze zabere v audioverzi padesát hodin. Hlas postavám propůjčili například David Novotný, Pavel Soukup nebo Jitka Ježková. To uspělo i v kategorii vícehlasné četby. V jednohlasné četbě nejvíce zaujala klasika detektivního žánru - Vražda v Orient expresu - v podání Lukáše Hlavici. 

Mezi interprety ocenila porota Vilmu Cibulkovou za načtení tragikomedie Skleněný zvěřinec od amerického autora Tennesseeho Williamse a také Norberta Lichého za vědeckofantastický Den trifidů spisovatele Johna Wyndhama.

Nejlepší dramatizace se tvůrcům povedla při nahrávání Otčiny s Jiřím Vyorálkem v hlavní roli. Napínavý román Roberta Harrise pojednává o tom, co by se stalo, kdyby Německo vyhrálo druhou světovou válku. Nejlepší audioknihou pro děti a mládež je Kniha džunglí, hlas hlavnímu hrdinovi exotického dobrodružství Mauglímu propůjčil Jan Zadražil. 

Mluvené slovo mimo kategorie obsadil populárně naučný počin Nebojte se klasiky (17 - 20 Hudební nástroje), v němž Helena Dvořáková a Pavel Tesař uvádí neklasicky do světa klasické hudby.  Vítězové byli vybráni z téměř devadesátky titulů. Mezi nimi se při hlasování rozhodovalo i více než pět tisíc posluchačů, nejvíce si je nakonec získal autobiografický titul Americký sniper v interpretaci Bohdana Tůmy.

Zdeněk Svěrák: Se svým hlasem jsem nikdy nebyl spokojen

Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova převzal Zdeněk Svěrák. „Se svým hlasem jsem nikdy nebyl spokojen, chtěl jsem mít hlas hlubší, mužnější, takový zařezávací,“ přiznal. Dnes už ale prý svůj „nedostatek“ tak nevnímá. Poslechnout si v jeho podání lze především audioverzi knih, které sám napsal, například povídek nebo pohádek.

Zdeněk Svěrák získal cenu za mluvené slovo. Se svým hlasem jsem nikdy nebyl spokojen, říká (zdroj: ČT24)

„Knížky jsem četl nahlas už jako student, protože jsem tak letitý, že jsem předtelevizní. A když nebyla televize, četl jsem rodičům F. L. Věka. Tatínek si ohříval záda o kamna, maminka vařila a já jsem četl z Jiráska,“ zavzpomínal Zdeněk Svěrák, kde začal jeho vztah k mluvenému slovu. Prozradil, že novou audioknihu chystá ještě tento rok. Namluví „knihu v dopisech“ Strážce nádrže, která v papírové podobě vyjde na podzim.