Spíš tragédie, nebo komedie? Shakespeare se zamiloval ve Zlíně

Zamilovaný Shakespeare ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Jak vznikl nejslavnější milostný příběh o Romeovi a Julii? O tom vypráví Zamilovaný Shakespeare po filmovém plátně také na jevišti Městského divadla Zlín. Právě v tomto městě se narodil spoluscenárista oscarové komedie Tom Stoppard.

Hry, díky nimž se stal jedním z největších dramatiků všech dob, William Shakespeare nejen napsal, ale možná i prožil. Na tomto nápadu je založen příběh filmu i inscenace Zamilovaný Shakespeare. Hamleta v něm dramatik píše s lebkou v ruce a lásku vyznává své vyvolené pod balkonem stejně jako Romeo. 

Podle zlínského představitele Willa hra přibližuje Shakespearovy verše právě tím, že jejich inspiraci hledá v realitě. „Tím je dělá srozumitelnější. Lidé mohou vidět, že to zažíváme vlastně všichni dnes a denně,“ domnívá se Vojtěch Johaník. 

Filmového Zamilovaného Shakespeara natočil John Madden před dvaceti lety. Snímek obdržel sedm Oscarů, zlatou sošku si za herecký výkon odnesla mimo jiné Gwyneth Paltrow. Ve zlínském nastudování její roli Violy, Shakespearovy múzy, která se vydává za muže, aby mohla hrát divadlo, ztvárnila Kateřina Liďáková.

„Ta hra je plná všeho: života, romantiky, citu, vášně, upřímnosti a opravdovosti. A zároveň divadla na divadle,“ upozorňuje herečka. Režisér Jakub Nvota s ní souhlasí: „Zamilovaný Shakespeare oslavuje divadlo - divadlo se vším. I se zákulisím, přestavbami a kapelou.“

Zlínské publikum se do Shakespeara a divadla může zamilovat do začátku divadelních prázdnin ještě dvanáctkrát.