Klip týdne: Hej, brácho, ke znovuobjevení vede nekonečná cesta...

Tento týden zasáhla hudební svět další smutná zpráva o odchodu jedné z největších hvězd taneční scény – DJ Aviciiho. V Klipu týdne si tedy protentokrát nepředstavíme žádnou novinku, ale vzpomínkou se ohlédneme za jedním z nejznámějších hitů jeho hudební tvorby.

Hey Brother švédského DJ a producenta Aviciiho pochází z alba True, které vydal v roce 2013. Jako singl vyšla skladba 28. října a po megahitu Wake Me Up se stala dalším úspěšným zástupcem první studiovky. Jako hostující zpěvák se představuje americký bluegrassový zpěvák Dan Tyminski. 

Oficiální videoklip se objevil 9. prosince a ukazuje dva chlapce žijící v době války v Americe, obrazy z dětství v něm střídají záběry z války ve Vietnamu. Skladba byla nominována na MTV Video Music Award za nejlepší videoklip s poselstvím. 

DJ Avicii, vlastním jménem Tim Bergling, byl nalezen mrtvý v Maskatu, hlavním městě Ománu, v pátek 20. dubna. Příčina smrti zatím není známa, spekuluje se však o zdravotních problémech zapříčiněných nadměrným pitím alkoholu. Bylo mu pouhých 28 let.

Tim Bergling, uměleckým jménem znám jako Avicii nebo Tim Berg (8. září 1989 Stockholm, Švédsko – 20. dubna 2018 Maskat, Omán), byl švédský DJ nominovaný na cenu Grammy, remixer a hudební producent. Jeho debutový singl „Seek Bromance“ se držel v žebříčcích Top 20 v mnoha zemích, včetně Velké Británie, Belgie, Nizozemska a rodného Švédska.

V roce 2011 vydal singl „Levels“, který okamžitě obsadil žebříčky Top 10 ve Velké Británii, Irsku, Rakousku, Dánsku, Nizozemsku, Německu, Řecku a Švédsku.

Téhož roku se také umístil na 6. místě žebříčku Top 100 DJů vyhlašovaného časopisem DJ Mag. Od té doby se držel na předních příčkách tohoto prestižního časopisu.

Svou hudbu vytvářel v počítačovém programu FL Studio, který je velmi oblíben pro svou jednoduchost.

Alba: 
The Singles (2011)
True (2013)
True (Avicii by Avicii) (2014)
Stories (2015)
Avīci (01) (2017)

Zdroj: Wikipedia

Švédský DJ Avicii - Tim Bergling
Zdroj: ČTK