Finále Plzeň hledá kontext českého filmu. Nejprve se vynoří Hastrman

Hastrman zahájí festival Finále Plzeň (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek večer startuje už 31. ročník festivalu českých a slovenských filmů Finále Plzeň. O Zlatého ledňáčka budou bojovat nejlepší díla, která vznikla v minulém roce, třeba Bába z ledu, Křižáček, Kvarteto nebo Po strništi bos. Na slavnostním zahájení se ve festivalové premiéře představí režijní debut Ondřeje Havelky Hastrman.

„Naší ambicí je představit českou kinematografii v kontextu toho, jak vzniká. Protože filmů vzniká skutečně hodně, takže nemůžu říct, že bychom měli nouzi o program. Zároveň se chceme věnovat filmům, které mají nějaký přesah k České republice nebo k českým filmovým tvůrcům,“ zve diváky programový ředitel Peter Badač.

„Máme například sekci České stopy v mezinárodních koprodukcích,“ pokračuje Badač. V té se představí třeba rakouský snímek Doma je tady s hudbou Markéty Irglové nebo první hraný seriál z produkce National Geographic, životopis geniálního vědce Alberta Einsteina, kterého ztvárnil přední australský herec Geoffrey Rush.

Nejprve zamilovaný Hastrman

Finále ve čtvrtek zahájí romantický thriller Hastrman. Filmový debut režiséra Ondřeje Havelky, který byl dosud režisérem dokumentů či opery a především je spojený se swingovým bigbandem Melody Makers, je zároveň první velkou filmovou rolí pro Karla Dobrého.

Přehlídka dohromady nabídne přes 130 filmů. O Zlatého ledňáčka se utká pět desítek snímků v pěti kategoriích. Vítězové budou vyhlášeni v úterý 24. dubna. Novou soutěžní sekcí jsou studentské filmy do 40 minut, nová bude také hlavní moderátorská dvojice, herci Jan Cina a Petr Vančura.

Kinosály budou v plzeňské Měšťanské besedě nebo v prostoru DEPO2015. Promítat se bude i venku v blízkosti Měšťanské besedy ve Smetanových sadech, kde diváci uvidí dva němé filmy, Svatého Václava a Erotikon.

Poslední přípravy na Finále Plzeň (zdroj: ČT24)

Archivní sekce, která se letos zaměřila na průlomové filmy československé kinematografie dvacátého století, uvede také snímek Kinoautomat, první interaktivní projekt na světě. Diváky tehdy provázel Miroslav Horníček, v Plzeňském Prazdroji bude průvodcem Josef Polášek.

Kromě filmových zážitků Plzeň očekává inspirativní setkání. Jen zahraničních hostů letos přijede kolem stovky. Organizátoři se snaží, aby to byly osobnosti, které mohou českému filmu pomoci dostat se do zahraničí, navázat koprodukce či poradit s financováním. Českých hostů, hlavně herců, režisérů a producentů, má přijet zhruba sedm set.