Příběh českého designu putuje po Evropě. Hraje v něm židle i verzatilka

Od kubismu po 21. století. Od židlí Ton po verzatilky. Česká centra se ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem rozhodla odvyprávět zahračničním návštěvníkům uplynulé století českých, respektive československých dějin prostřednictvím designu. Výstava Příběh českého designu začíná 17. dubna v Miláně, postupně se přesune i do dalších evropských zemí.

Český (československý) příběh přiblíží například židle Ton, kolo Favorit z padesátých let, dóza Krystal od Pavla Janáka, židle od Vlastimila Hofmanna, křeslo od Jindřicha Halabaly nebo hračky od Ladislava Sutnara. A také sada karaf a sklenic Adolfa Matury, které se do Milána vrací. V roce 1960 byly oceněny zlatou medailí na tamním trienále. 

Ikonické kusy doplňují drobné předměty z každodenního života. Třeba nůž „rybička“, verzatilky a nafukovací hračky Fatra. Instalaci uzavírá představení současného designu, jako je pivní sklenice od Ronyho Plesla či nový vizuál pánské ochrany Primeros, oceněných v soutěži Czech Grand Design

V Miláně je Příběh českého designu součástí tamního Design Weeku, který potrvá do 22. dubna. Vznikla jako jeden z projektů Českých center k letošnímu výročí sta let založení Československa. Jejím cílem je, aby zahraniční návštěvníci prostřednictvím vystavených předmětů lépe pochopili „život jedné malé země v centru Evropy“.

„Výstava navazuje na reprezentativní publikaci Design v českých zemích 1900–2000, kterou vydalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze, ve spolupráci s vydavatelstvím Academia. Publikace poprvé souhrnně přibližuje vývoj designu v českých zemích. Seznamuje s pestrou sítí lidí, spolků, výrobních subjektů a dalších institucí, které se designem zabývaly a dosud zabývají,“ doplnila kurátorka UPM Iva Knobloch.

Příběh českého designu, s podtitulem „od kubismu po 21. století“, je připraven jako putovní projekt. Po Miláně se představí také v Záhřebu, Paříži, Helsinkách, Sofii, Budapešti a Bratislavě a nakonec v roce 2019 v Německu.