Klip týdne: Temnota, krysy a tanec mezi mrtvolami. Ghost jsou zpět a hlásí návrat středověku

Morová rána, plno krys, tanec mezi mrtvolami a kardinál Copia jako jezdec apokalypsy – to je nové video švédských Ghost. Skladba nese název Rats a pochází z připravovaného alba Prequelle, jehož vydání je ohlášeno na 1. června.

Po odtajnění členů – bezejmenných ghoulů, osobních sporech a tahanicích o peníze, jež plnily světová média několik měsíců, hlásí švédští Ghost velkolepý návrat. Po personálním zemětřesení, kdy kapelu opustili všichni „bezejmenní“, se Papa Emeritus „transformoval“ v nového vůdce kardinála Copiu a ohlásil vydání nového alba.

To se bude jmenovat Prequelle, bude obsahovat 10 skladeb a na pultech se objeví 1. června pod hlavičkou Loma Vista Recordings. Natáčeno bylo ve studiu Arterey ve Stockholmu a jeho produkce se ujal Tom Dalgety, který spolupracuje mimo jiné i s Opeth nebo Pixies. Výsledný mix si pak vzal na starost legendární Andy Wallace, jenž spolupracoval s takovými jmény jako Slayer, Nirvana, Korn nebo Misfits. 

S odkazem na temnou verzi legendárního Thrilleru Michaela Jacksona se jako předvoj chystaného alba představuje videoklip k singlu Rats. Režie se ujal Roboshobo aka Robert Shober (Metallica, Mastodon, Alice in Chains, Green Day) a vzhledem k zmíněnému dal vizuálu správný osmdesátkový háv. Kardinál Copia v něm tančí stejně jako král popu spolu s po morové ráně oživlými mrtvolami mezi krysami a odpadky. 

Samotné album Prequelle je pak ohlášením „začátku středověku“. „Celé je to o smrti a zkáze. Je to tematické album o středověku, ale ve spoustě směrech podobné dnešnímu světu. Zvratu celé civilizace. V mnoha ohledech jsme se vrátili o několik kroků zpět a jsme blíže tomu, jak to bylo za starých časů. Myslím, že celková atmosféra celého alba je velmi vážná,“ nastiňuje celkový koncept novinky frontman Tobias Forge. 

Ghost je švédská heavymetalová hudební skupina založená v roce 2006 ve městě Linköping. Debutové album Opus Eponymous, které vydala v roce 2010, bylo nominováno na švédskou cenu Grammis v kategorii Nejlepší hardrockové/metalové album. Dále následovaly desky Infestissumam (2013) a Meliora (2015). Obě alba získala cenu Grammis, stejně tak jako extended play Popestar (2016).

Identita členů skupiny byla od vzniku Ghost až do roku 2017 neznámá, kromě zpěváka se všichni prezentují pod pseudonymem Nameless Ghoul a na koncertech vystupují v identických kostýmech. Zpěvákův pseudonym je Papa Emeritus a jako jediný během živých vystoupení nosí odlišný kostým. V roce 2016 došlo ve skupině k rozkolu a k odchodu všech členů kromě zpěváka. Zároveň také vyšlo najevo, že se ve skupině několikrát měnili její členové. Jako první svoji identitu v roce 2017 prozradil rytmický kytarista Martin Persner, na něhož navázali další čtyři členové skupiny; klávesista Mauro Rubino, baskytarista Henrik Palm, bubeník Martin Hjertstedt a sólový kytarista Simon Söderberg. Tito čtyři hudebníci zároveň prozradili, že pod pseudonymem Papa Emeritus se skrývá zpěvák Tobias Forge, a podali na něj žalobu, jelikož je údajně okrádal o jejich podíly ze zisků. Forge později svoji identitu potvrdil a oznámil, že se nejedná o konec kapely. Při jednom z posledních koncertů byl „násilně odvlečen“ Papa Emeritus III. a Papa Zero ohlásil příchod nového vůdce, jímž je kardinál Copia, který ohlásil „návrat středověku“. V červnu roku 2018 vyšlo čtvrté studiové album s názvem Prequelle.

Členové: 
Tobias Forge – zpěv
Bezejmenní ghoulové – kytary, klávesy, bicí

Diskografie: 
Opus Eponymous (2010)
Infestissumam (2013)
Meliora (2015)
Prequelle (2018)

Zdroj: Wikipedia 

Ghost
Zdroj: ČT24/FB Ghost