Kdo je pan Schmitt? Brněnské Národní zažívá kafkárnu

Kdo je pan Schmitt? ptá se Národní divadlo Brno (zdroj: ČT24)

Kdo je pan Schmitt? Ptají se diváků i samy sebe postavy nové hry, kterou v české premiéře přináší Národní divadlo v Brně. Autorem moderní frašky o identitě je „novodobý Molière“ Sébastien Thiérry.

Zazvonění telefonu v bytě manželů Béliérových spustí kolotoč nedorozumění způsobených důmyslnou záměnou. Béliérovi se stávají vězni ve vlastním bytě a musí čelit svému okolí, které se je snaží přesvědčit, že jsou ve skutečnosti Schmittovi. 

Plakát ke hře Kdo je pan Schmitt?
Zdroj: Národní divadlo Brno

„Ta hra mi připomíná obecnou situaci člověka už od dětství. Někdo mu něco tvrdí a on přikyvuje a snaží se svému okolí spíše vyhovět, než aby bojoval za to, co je,“ domnívá se Dušen Hřebíček, tedy pan Bélier. Jeho manželku hraje Eva Novotná.

Zaujala mě jednak tématem, které je velmi současné, o ztrátě nebo hledání vlastní identity, a jednak žánrem. Je to fraška a zároveň skoro drama. Jako Kafka a Feydeau dohromady.
Jana Kališová
režisérka

Text je možné inscenovat nejen jako komedii, ale i jako vážný titul o kruté manipulaci, která dovede postavy až na pokraj šílenství. „To je jako s už zmíněným Kafkou. Jeho Proměnu lze také inscenovat jako grotesku i závažné existenciální drama,“ připodobňuje dramaturgyně Lucie Němečková hru francouzského dramatika k dalšímu autorovi těžícímu z absurdity.   

Sébastien Thiéry proto příběhu napsal rovnou dva konce. K jakému vyznění se přiklonili v Brně, zjistí diváci po premiéře hry Kdo je pan Schmitt? 13. dubna.