Muzikáloví studenti JAMU válčí s činohrou o válce

Studenti JAMU nastudovali novou inscenaci (zdroj: ČT24)

Studenti muzikálu na brněnské JAMU dostali možnost prověřit své schopnosti v jiném žánru, než kterému se běžně věnují. V Divadle na Orlí nastudovali činoherní inscenaci od současné ruské autorky Olji Muchiny. Čechovovská hra se jmenuje YOU.

Autorka hry – moskevská rodačka Olja Muchina - bývá často označována za současného Čechova v sukních. Její hra YOU se dokonce dá považovat za jakési volné pokračování Tří sester. Čechovovu dramatu se podobá především autorským stylem.

„V něčem je velmi reálný, ale Muchina zároveň ještě zdůraznila absurdní pasáže. Najdeme tam spoustu intimních motivů, tužeb postav,“ přibližuje tvorbu ruské dramatičky dramaturgyně Eva Lietavová.

Jeviště pro potřeby inscenace představuje byt uprostřed Moskvy, za jehož zdmi se sešlo devět lidí - a s nimi devět životních příběhů. Všechny spojuje snaha ukrýt se před válkou, která zuří za okny. „Snažíme se uzavřít a být šťastní, věnovat se jenom těm svým podružným, vlastně nedůležitým problémům,“ upozorňuje na přesah hry režisérka Barbora Chovancová. 

Téma války ve hře podle ní vyvolává několik otázek, například jak se postavit k válčení na Ukrajině nebo v Sýrii a zda si můžeme dovolit před situací v těchto zemích zavírat oči.