Malíř Pavel Forman rád znervózňuje diváky svých obrazů

Pavel Forman vystavuje na Dole Michal (zdroj: ČT24)

Jeho portrét Buffalo Billa odmítli v Americe vystavit. Rád deformuje hlavy lidských panenek. Výtvarník Pavel Forman připravil částečně retrospektivní výstavu své tvorby, nazval ji Memorystic a k vidění je na Dole Michal. Pro prostory bývalé šachty některé obrazy také přímo vznikly.

Pavel Forman pochází z Bruntálu, ale procestoval půlku světa. V současnosti učí v Ostravě na univerzitě a maluje v ateliéru na Dole Hlubina. „Zajímá mě tu hlavně genius loci,“ přiznává. 

Jeho lehce bilanční výstava k nedávným čtyřicátým narozeninám zahrnuje čtyřicet obrazů. Mezi nimi i školní práce. „Nějaký street art, pop-art řízlý budovatelským nasazením,“ popisuje svou tehdejší tvorbu. V Berlíně studoval konceptualismus, ale nakonec zběhl k malbě. „V závěru studia už mě nebavila neustálá diskuse a potřeboval jsem spíše pracovat sólo a rukama,“ vysvětlil.

Pobuřující Buffalo Bill

S realitou nakládá po svém. Většinou jí dává temnější náladu. Ani k osobnostem nepřistupuje s patřičnou úctou. Masaryka zpodobnil jako ikonu pop-artu a Buffalo Billovi přimaloval hlavu buvola. Ne všude měli pochopení. „Ve Spojených státech jsem dělal ještě jednoho podobného Buffalo Billa a oni ho nevzali, že je pobuřující,“ prozradil.

Baví mě na portrétu zmanipulovat nějaký malý detail. To, že třeba posunu oko nahoru nebo dolů, že k mladé tváři přidám starší oči, by mělo diváka trošku znervóznit.
Pavel Forman

Přímo pro Důl Michal vytvořil téměř černobílá plátna. Spolu s ostatními pracemi Pavla Formana budou k vidění do 24. dubna. Nyní čeká výtvarníka pracovní pobyt v Číně, kde bude i vystavovat, a následně svou tvorbu představí v Portugalsku.