Kurt Elling má pár Questions: Je lék proti současnosti plné bolesti?

Kurt Elling vydal desku The Questions (zdroj: ČT24)

Jeden z nejvýznamnějších jazzových zpěváků současnosti Kurt Elling vydává novou desku. Nazval ji The Questions a navzdory jejímu názvu není příliš velká pochybnost o tom, že se bude opět ucházet o hudební ceny. Elling o své novince mluví jako o politickém albu.

Všechny sólové nahrávky Kurta Ellinga dosud získaly nominaci na Ceny Grammy, prestižní gramofonek si ale odnesl před devíti lety jen za Dedicated to You. Na The Questions –v překladu Otázky – posluchače oslovuje deseti skladbami, které často reflektují problémy současné Ameriky. 

„Nová deska je podle mě více politická,“ domnívá se. „Je na ní pár skladeb od Boba Dylana, které mluví o současnosti plné bolesti. Pro mě je to boj, ve kterém proti tomu hledám lék.“ Nahrávku otevírá Dylanovo A Hard Rain's A-Gonna Fall, objevují se na ní i American Tune od Paula Simona či Washing of the Water od Petera Gabriela. Vypůjčil si ale také melodie z broadwayského muzikálu On the Town, který napsal Leonard Bernstein.

Prestižní časopis Down Beat Kurta Ellinga už několikrát po sobě vyhlásil nejlepším jazzovým zpěvákem současnosti, přestože zpěv nikdy nestudoval. Ceny pro něj ale prý nic neznamenají, zato kvalitní hudba a respekt kolegů ano. 

„Nahrávky jsou jako stopy, které po sobě cestou zanecháte,“ říká. „Myslím, že na nové desce si posluchači najdou i svoje vlastní prožitky nebo objeví něco, co ještě neslyšeli,“ přeje si.

Naživo budou moci jeho interpretaci objevovat i čeští posluchači. V tuzemsku koncertoval Elling už několikrát, před pěti lety si ho na turné pozval Vojtěch Dyk a společně vystoupili v pěti českých městech. Letos v létě bude možné Ellinga slyšet spolu s trumpetistou Marquisem Hillem na festivalu Prague Proms.