Při jízdě alejí kolejí skicuje Jaromír Šimkůj krajinu

Jaromír Šimkůj vystavuje skici z vlakových cest (zdroj: ČT24)

Geometrie a čisté linie jsou poznávacím znamením tvorby Jaromíra Šimkůje. Jejich prostřednictvím také zaznamenal krajinu ubíhající za oknem vlaku, jímž pravidelně jezdí. Na výstavní cestu Alejí kolejí zve návštěvníky Galerie města Blansko.

Ze Skalice nad Svitavou do Brna a zpátky jezdí Jaromír Šimkův vlakem minimálně čtyřikrát týdně. „Lépe se mi cestuje ve starém vlaku,“ přiznává. „Problém je, když si ke mně někdo přisedne, přestože se snažím na to nemyslet, nějakým způsobem mě to ovlivňuje a nemůžu se soustředit.“ 

Během jízdy si pořizuje skici, jimiž zaznamenává své postřehy z trasy. Krajina za oknem se v jeho skicáku objevuje jen v náznacích. Šimkůj zachycuje všechno, co ho zaujme svým tvarem – stožáry vysokého napětí, střechy, tunely i semafory. „Už jdu třeba jen po pravých úhlech a snažím se tam dostat rytmus,“ upřesňuje výtvarník.

Pravděpodobně vás ani nenapadne, že je za tím krajina, ale myslím, že to není pro diváka zas tolik důležité. Pokud je zvědavý, bude hledat a klidně si najde svůj vlastní obsah, který si s díly spojí.
Jana Písaříková
kurátorka

Skici přeměňuje Šimkůj v objekty z plechu a drátů. V  Galerii města Blanska je vystavuje do 20. dubna.