Máří Magdaléna provází Ježíše Krista na kříž i do kin

Příběh Máří Magdalény v kinech (zdroj: ČT24)

Týden před Velikonocemi se do kin dostal portrét jedné z osudových postav křesťanského světa – Máří Magdalény. Snímek režiséra Gartha Davise sleduje ženu, která opustila rodinu a rozhodla se následovat Ježíše Krista. Filmovou Máří Magdalénu ztvárnila Rooney Mara, divákům známá především z filmové verze thrilleru Milénium.

Máří Magdaléna Ježíše Krista doprovázela na cestě z Nazaretu do Jeruzaléma, kde byl ukřižován. Byla jedinou ženou v jeho bezprostřední blízkosti. Některými je pokládána i za jeho manželku a v některých křesťanských církvích je dokonce považována za svatou. 

I když je Máří Magdaléna hlavní postavou, film prostřednictvím jejího pohledu výrazně sleduje i příběh Ježíše Nazaretského v podání Joaquina Phoenixe. 

Postava samotného Ježíše Krista se ve filmech objevuje prakticky od vzniku kinematografie, první snímek o této biblické postavě vznikl už v roce 1912. V Ježíše se na plátně proměnil třeba Max von Sydow v Největším příběhu všech dob (1965), Ted Neeley ve zfilmovaném muzikálu Jesus Christ Superstar (1973) nebo Willem Dafoe v Posledním pokušení Krista (1988), které natočil Martin Scorsese. 

Jeho snímek byl v několika zemích zakázán kvůli příliš civilnímu zobrazení Ježíše. Kontroverzní adaptací biblického příběhu se stalo i Umučení Krista v režii Mela Gibsona. Drama s Jamesem Caviezelem v hlavní roli zobrazuje posledních dvanáct hodin Ježíšova života možná až příliš syrově. Máří Magdalénu si v tomto snímku zahrála Monica Bellucci.

Poslední pokušení Krista (1988, režie: Martin Scorsese)
Zdroj: ČT

Nejnověji Kristův příběh popisuje očima jednoho z jeho učedníků snímek o apoštolu Pavlovi. Historické drama natočil Andrew Hyatt a před pár dny ho začala uvádět americká kina.