Český design má svůj festival

Horami inspirované lahve, „skládací“ světlo, přírodní chrastítko, ilustrace Petra Nikla nebo nový design známé značky kondomů. V pražském kreativním prostoru SmetanaQ se koná festival Best of, představující výběr toho nejlepšího z aktuálního ročníku Czech Grand Design. Přístupný je do 25. března, o dva dny později budou vyhlášeni vítězové jednotlivých kategorií – v přímém přenosu na ČT art.

Do širšího výběru toho nejlepšího, co loni bylo vytvořeno, se dostalo přes sto třicet designérů. Na výstavě jich je zastoupeno čtyřicet – pětice v každé kategorii.

Pro mě je to pohádkový příběh. Před deseti lety se výrobci, kteří spolupracují s designéry, dali spočítat na prstech jedné ruky, nyní je to boom.
Jana Zielinski
přípravný výbor cen Czech Grand Design

Mezi Designéry roku má zatím nominaci třeba již mnohokrát oceněný Jan Čapek nebo Markéta Držmíšková a Petr Hák, kteří se za kolekci porcelánu a nábytku stali před dvěma lety Objevem roku. Rok předtím stejný titul ještě jako diplomant na UMPRUM dostal Tadeáš Podracký, který letos soutěží v kategorii Designér roku.

Módním designérem roku se mohou stát Jan Černý, zavedená značka Chatty, která byla ve finále už před osmi lety, Adam Kost, kterému loni věnoval velký prostor podzimní týden módy, Lukáš Spilka nebo Lenka Vacková. Soutěží se ještě v kategoriích Grafický designér roku, Fotograf roku, Ilustrátor roku a Výrobce roku.

Prohlídka výstavyBest of: Ceny Czech Grand Design 2017 (zdroj: ČT24)

Výstavu na festivalu doplňuje plnohodnotný program diskusí s designéry, kteří také povedou tvůrčí dílny. Příznivci současného českého designu si také mohou na přehlídce některé výrobky pořídit.