I Love Mamma, ale někdy je to těžké

Tragikomedie o mateřství v Divadle ABC (zdroj: ČT24)

Pražské Divadlo ABC rozebírá radosti a strasti spojené s mateřstvím v současném světě. Hořkosladká revue I Love Mamma je dílem izraelské autorky, problémy ženských hrdinek jsou nicméně univerzální.

Tři generace žen řeší vztahy s partnery i mezi sebou navzájem. „Použila jsem situace ze svého života,“ přiznává autorka hry Hadar Galronová. „Jak se má kariéra rozvíjela, ocitla jsem se v konfliktu se svými dalšími zájmy. Kde to jsem? Kde jsou mé děti? Musela jsem manžela naučit vařit a používat pračku.“

Hru I Love Mamma dramatička upravila na míru Divadlu ABC, jiný než v původní verzi je například konec. Režijní nastudování text pak více přizpůsobilo českému publiku.

I Love Mamma (Divadlo ABC)
Zdroj: Městská divadla pražská

„V izraelské společnosti se mnohem vážněji bere povinnost ženy být matkou,“ podotýká režisér Petr Svojtka. „Nás především zajímalo téma mateřství a nadsázková forma,“ doplnil. Krátké obrazy z životů postav se totiž podobají výstupům stand-up komiků.

Z Mikve k Tajemství

Hry Hadar Galronové už české publikum zná. Poprvé se tuzemským divákům představila prostřednictvím inscenace Mikve v pražském Národním divadle. Derniéru bude mít úspěšné představení po deseti letech na repertoáru v červnu.

Mikve (Národní divadlo Praha)
Zdroj: Národní divadlo Praha/Bohdan Holomíček

Příběhy žen z rituální lázně uvádělo donedávna i Městské divadlo v Mladé Boleslavi. Na této scéně se nyní Galronová chystá sama režírovat svůj další text. Hra Tajemství o lásce a svobodě se opět točí kolem ženských hrdinek, premiéru bude mít v polovině června.