Aktualizace systému narazila na Hledače min. Jeden svět ocenil hrdinu z Iráku

Festival Jeden svět ocenil dokument Hledač min (zdroj: ČT24)

V Praze ve středu skončila přehlídka dokumentárních filmů o lidských právech. Festival Jeden svět s podtitulem Aktualizace systému měl diváky přimět ke kritickému zamyšlení a rozpoznávání takzvaných fake news (lživých zpráv). Na slavnostním zakončení přehlídky bylo oceněno šest filmových tvůrců. Vítězem hlavní ceny se stal snímek Hledač min o Iráčanovi, který likviduje nebezpečné nálože. Z Prahy se festival přesune do dalších 36 měst po celé republice.

„Film, který jsme zvolili jako nejlepší, s výjimečnou silou propojuje vzácné záběry z osobního archivu s obrazy ze současnosti. Je to působivý příběh o válce, ale i o rodině, vzpomínkách a ztrátě,“ uvedla porota o vítězném snímku Hledač min od Hogira Hiroriho a Shinwara Kamala. 

Hlavní protagonista filmu Fakír Berwarí je legendou iráckého města Dahúk. Svůj život se totiž rozhodl zasvětit likvidaci válečných výbušnin všeho druhu, často s nasazením vlastního života.

Rodák z Damašku Talal Derki, jenž získal cenu za nejlepší režii, přijel do Prahy film O otcích a synech (koprodukce Německa, Libanon, Katar, Sýrie) osobně představit. V něm skrz kameru nahlíží na počínání muže bojujícího za islámský chalífát a jeho rodiny. „Podařilo se mu tak vytvořit unikátní studii islámské radikalizace dětí,“ míní porota.

Zvláštní uznání udělila mezinárodní porota režisérce kanadsko-amerického filmu Sestřenice Lauře Bari. Snímek podle poroty přiměje diváka pohlédnout pod nálepku role oběti na krásné a nápadité způsoby, jak ženy a dívky mohou žít a vzkvétat poté, co zažily sexuální násilí.

Porota Václava Havla, která oceňuje film, jenž výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, se letos jednohlasně shodla na udělení hlavní ceny snímku Wataní – Můj domov německého režiséra Marcela Mettelsiefena. Film je šokujícím svědectvím o životě rodiny velitele Svobodné syrské armády ve zdevastovaném Aleppu. Zvláštní uznání pak získal snímek Ctihodný W. režiséra Barbeta Schroedera, který poukazuje na aktuální tragickou situaci Rohingů v Barmě.

Nejlepší dokumenty z české produkce byly oceněny podruhé. Letos porota vybírala z deseti snímků, pět z nich na festivalu mělo premiéru. Cenu Poroty České soutěže získal film Nerodič režisérky Jany Počtové. „Film svěže přímočarým, svižným, mladistvým a zároveň vyspělým způsobem zobrazuje moderní podoby rodičovství a jeho propagace,“ uvedla porota.

Zvláštní uznání udělila porota dokumentu režisérského dua Klára Tasovská a Lukáš Kokeš Nic jako dřív. Film je o životě čtyř teenagerů, kteří musí dospět dřív, než by sami chtěli, a najít si své místo ve společnosti.

Studentskou porotu nejvíce oslovil dokument Mír s vámi slovenského režiséra Juraje Mravce, který zachycuje životy obyčejných lidí uprostřed konfliktu na východní Ukrajině.

Divácky nejúspěšnějším filmem Jednoho světa se stalo Město duchů amerického režiséra Matthewa Heinemana. Snímek přináší svědectví dvou občanských novinářů Hamúda a Hassana, kteří jsou součástí aktivistické skupiny „Rakka je v tichosti vyvražďována“. Na druhém místě se umístil slovenský snímek Až přijde válka Jana Geberta a zaujal také film Moritze Riesewiecka a Hanse Blocka Čističi, který získal třetí místo.

Promítej i ty

Festival Jeden svět v Praze promítl od pátého března celkem 128 dokumentárních filmů a pozval 120 hostů. „V souhrnu na pražskou část Jednoho světa přišlo v letošním roce víc než 35 tisíc lidí plus dalších víc než deset tisíc žáků základních a středních škol v dopoledních projekcích,“ počítá ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Z Prahy se festival přesune do 36 měst po celé republice, kde organizátoři čekají další desítky tisíc návštěvníků. Na konci dubna se Jeden svět podívá i do Bruselu. Celoročně pak funguje platforma Promítej i ty, díky které je možné pořádat vlastní projekce vybraných filmů.