Poslední soud je tu. Michelangelovy fresky ožijí v obří show s hudbou od Stinga

Michelangelovy fresky ožijí v obří show (zdroj: ČT24)

Příběh italského renesančního malíře Michelangela Buonarrotiho a jeho slavné fresky Posledního soudu v Sixtinské kapli ožije v multimediální show. Na jejím vzniku se podílela Vatikánská muzea spolu s hudebníkem Stingem a producenty olympijských ceremonií. Premiéra se uskuteční ve čtvrtek v římském auditoriu nedaleko Vatikánu.

Už pět set let proslulá Michelangelova freska fascinuje návštěvníky. Teď má přitáhnout další pozornost díky představení, na kterém pracuje špička současné světové hudební i divadelní scény.

„Je to silná a intenzivní show, ve které se technologie propojuje s uměním, vírou a historií,“ říká kreativní ředitel projektu Marco Balich, který se podílel třeba na olympijském zahájení v Turíně 2006 i v Riu před dvěma lety.

Hlavní hudební motiv vytvořil a zpívá Sting v latině. Na multimediálním představení dále pracoval producent John Metcalfe, který spolupracoval třeba s U2 nebo Coldplay. Hlas Michelangelovi propůjčil italský herec Pierfrancesco Favino. „Je to možnost odvyprávět příběh, který je opravdu velmi italský,“ říká Favino.

Pod dohledem Vatikánských muzeí

Michelangelo maloval na zakázku papeže Pavla III. výjev Posledního soudu zcela sám po sedm let. Zobrazil duše zemřelých, které se vznáší k rozhněvanému Bohu. Papež tehdy námět vybral jako varování, aby lidé nepřestali věřit v období reformace. „Je to báječný, univerzální výtvarník. Pokládá otázky, tvrdohlavě, s rozruchem i trápením. Je schopen do hloubky zkoumat lidstvo,“ uvažuje režisérka Lulu Helbeková.

Monumentální freska Poslední soud, italsky Giudizio universale, téměř beze zbytku vyplňuje čelní stěnu Sixtinské kaple ve Vatikánu a je považována za umělecké a ideové vyvrcholení její výmalby. Umělecká vize, která zabírá plochu téměř 165 metrů čtverečních, zachycuje události předpovídané v prorockých knihách Bible, zejména ve Zjevení sv. Jana.

Show Poslední soud s podtitulem Michelangelo a tajemství Sixtinské kaple vznikala pod pečlivým dohledem vědců z proslulých Vatikánských muzeí. Mezinárodní tým na divadelním projektu, který vyšel v přepočtu na 220 milionů korun, pracoval přes dva roky.