Nevšímejte si mě. Figury Adély Janské chtějí na Dole Michal klid

Adéla Janská vystavuje na Dole Michal (zdroj: ČT24)

Adéla Janská na velká plátna maluje figury zachycené v okamžiku, kdy zřejmě o žádnou společnost nestojí. Do jejich soukromí se kromě autorky obrazů může ale vkrást i návštěvník výstavy na ostravském Dole Michal. Janská tu svou tvorbu představuje pod názvem Pro tebe klid.

Absolventka Pedagogické fakulty v Olomouci a ateliéru malby v Banské Bystrici se nejprve věnovala krajině – přešla ale k figuře. Její plátna zachycují postavy v jednom konkrétním okamžiku podobně jako fotografie. „Modelem“ jsou Adéle Janské většinou příbuzní. „Když je třeba něco inscenovat, pracuje se mi lépe s někým, koho znám a kdo zná mě,“ vysvětluje. 

Lidé na jejích malbách se často k pozorovateli otáčí zády, a pokud svůj obličej ukáží, většinou na něm mají nepřítomný výraz. Zachyceni jsou obvykle v křesle, na židli nebo na gauči. „Jako by skončili nějakou práci a chtěli být sami sebou,“ vyjadřuje dojem z obrazů kurátor Tomáš Koudela. „Všechny ty figury jsou vlastně ponořeny do svého vnitřního světa. Rekapitulují svůj životní osud, který na plátně reprezentují.“

Z výstavy Adély Janské Pro tebe klid (Důl Michal)
Zdroj: Důl Michal

„Je to nějaké moje soukromí, pole, kam si zacházím, a z obrazů je znát, že to vnímám velmi interně,“ připouští Janská. Na Dole Michal vystavuje do 27. března především práce za poslední dva roky. Příští výstava ji čeká v Praze.