Fotograf Pavel Kopp už 50 let vypráví příběhy obyčejných lidí na ulici

Pavel Kopp vystavuje 50 let fotografických příběhů (zdroj: ČT24)

Pavel Kopp zachycuje okolní svět přes čočku fotoaparátu už více než půlstoletí. Průřez svou celoživotní tvorbou představuje nyní ve Strahovském klášteře. Nejvíce ho prý vždy zajímali lidé na ulici a jejich příběhy. Velká část jeho práce je věnována Itálii, kde několik let žil.

Itálie není jen země, je to cit, říká jedno italské přísloví. V Pavlu Koppovi vzbudila cit pro fotografii, právě tam našel inspiraci k tomu, aby začal fotit. Snímky z Palerma nedávno vystavoval v Italském kulturním institutu v Praze.

Chvilky s Horníčkem

„Italská ulice je báječná pro street photo, pro živou fotografii. Tam se pořád něco děje,“ oceňuje Kopp, „jak říkal můj přítel Miroslav Horníček: Když se na ulici v Itálii dva objímají, nevíme, jestli se milují nebo rdousí.“

S Horníčkem se Kopp seznámil na konci sedmdesátých let. Poslal mu své snímky, k nimž měl známý herec a také spisovatel přidat texty. Z původně plánovaných krátkých popisků nakonec vznikla více než dvousetstránková kniha Chvilky s Itálií. „Říkal: Já o Itálii nic nevím, ale budu si vymýšlet příběhy lidí, které jsi vyfotil, a jejich dialogy. Je to takový listář, krásné čtení,“ podotýká Kopp.

Miroslav Horníček na křtu knihy Chvilky s Itálií (1988)
Zdroj: Ota Horský/ČTK

Příběhy se za jeho snímky často také skrývají. Hledat se je snaží i v nejobyčejnějších věcech a situacích. Třeba při pozorování starých manželů, kteří sedí pod obrazem zamilované dvojice, ale sami si už nemají co říct, nebo při zachycení mladého páru ve chvíli, kdy se zřejmě chlapec s dívkou rozcházeli. Oba tyto příběhy jsou součástí výstavy, další je možné za fotografiemi Pavla Koppa hledat v ambitech Strahovského kláštera do konce března.