Co když je love spíš asexuaLOVE?

Jeden svět uvedl dokument o asexuálech (zdroj: ČT24)

Nepotřebují partnerské vztahy, sex a mnohdy ani romantický vztah. Jak se jim žije ve společnosti, kde je všechno jmenované běžnou součástí života? Asexuálů žije v českém prostředí zhruba 100 tisíc, dva z nich vyzpovídala dokumentaristka Eva Lammelová ve svém snímku AsexuaLOVE, který uvedl festival Jeden svět.

K tématu se Eva Lammelová dostala díky své diplomové práci. Během výzkumu narazila právě na asexuály a následně se o nich rozhodla natočit svůj první celovečerní dokument. Motivací byla mimo jiné snaha  ukázat, kdo se pod označením „asexuál“ vlastně může skrývat. 

Spočítat, kolik lidí do této „škatulky“ spadá, je podle ní těžké. „Někteří lidé ani nevědí, že se k této komunitě řadí, protože už to prostě neřeší. A někdo má třeba jen asexuální období, ale pak se to promění,“ vysvětluje Lammelová.

Romantika, sex, děti?

Liší se také míra asexuality. „Je to velmi zjednodušující, ale zhruba 20 procent je aromantických asexuálů, kteří nechtějí vztah a většinou ani potomky. Zbývajících 80 procent asexuálů jsou romantici, vztah chtějí, ale bez sexu - a chtějí třeba i děti,“ popisuje dokumentaristka sexuální menšinu, která samu sebe řadí do queer komunity. 

Pro film získala výpovědi dvou protagonistů. Jana samu sebe označuje za aromantičku, přestože romantické literární příběhy ráda čte a mnoho jich také přeložila. Ondřej si před kamerou prožil svůj coming out, když ho Eva Lammelová oslovila kvůli anketě před průvodem Prague Pride. 

Jeden svět dokument AsexuaLOVE uvádí v kategorii Česká soutěž. V pražské části Jednoho světa jsou všechny projekce vyprodané, možné ho ale bude vidět v dalších českých městech, kam tento festival dokumentárních filmů o lidských právech část svého programu po 14. březnu přesune.