Anna Geislerová a Golem. Současné britské umění se inspiruje i Prahou

Současné britské umění na pražské výstavě (zdroj: ČT24)

V pražské galerii Černá labuť se představuje současné britské umění. Jedenáct britských autorů zde prezentuje své hyperrealistické malby, krajiny nebo fotografie. Někteří z nich svou tvorbu dovezli do Prahy osobně.

Velká Británie hrála stěžejní roli v historii výtvarného umění například díky předchůdci impresionismu Williamu Turnerovi nebo figurativnímu malíři Francisi Baconovi. Podle jedné z vystavujících autorek Elly Guruové se britské malířství opět dostává do popředí zájmu.

„Vrací se do módy a vyjadřuje moderní život. Je formou moderního umění, která však zároveň pracuje se zkušeností, jeho tématem je svět, v němž dnes žijeme,“ domnívá se. Sama čerpá inspiraci především z londýnského nočního života.

Zhruba polovina z vystavovaných autorů se hlásí k britskému uměleckému směru stuckismu, odkazujícímu ke klasickým malířským postupům. Jeden z předních představitelů tohoto směru Joe Machine vystavoval v galerii Černá labuť loni v létě, na aktuální výstavu se opět vrátil. S obrazy, které zachycují herečku Aňu Geislerovou nebo Golema.

„Joe je praktikující žid a ze své první návštěvy Prahy byl unesen. Vypadalo to, že jeho procházka skončí už v židovském městě. Velmi ho oslovilo a jeden z jeho obrazů odkazuje i na tuto tematiku,“ vysvětlil ředitel galerie Ondřej Škarka. 

Českým prostředím se inspiroval i další z vystavujících umělců Paul Harvey. V jeho tvorbě se objevuje kritik a teoretik umění Karel Teige a uskupení Devětsil.

Jsme stále překvapeni, jak je pro autory v Anglii významné vystavovat v Praze. Sami se tím chlubí.
Ondřej Škarka
ředitel galerie Černá labuť

Osobně do Prahy v souvislosti s výstavou přijela kromě Elly Guruové i Anna Keenová a na návštěvu se chystá také malíř a kritik Edward Lucie-Smith, který zastupuje spolupořadatele výstavy. Tu si je možné v Černé labuti prohlédnout do 1. dubna.