Po románu se vila Tugendhat objeví i na plátně. Skleněný pokoj zabydleli filmaři

Brněnská vila Tugendhat je svým osudem svázaná s dramatickými událostmi dvacátého století. I proto inspirovala britského spisovatele Simona Mawera ke knize Skleněný pokoj, podle níž vzniká i stejnojmenný film. Režisér Julius Ševčík ho v těchto dnech natáčí právě ve slavné funkcionalistické stavbě.

Mawer ve svém románu líčí příběh židovsko-křesťanského manželského páru Landauerových žijícího ve fiktivním Městě v předválečném Československu. Manželé si nechají postavit modernistický dům, ale za pár let musí dům i zemi opustit před nacisty. Mawer za knihu získal nominaci na prestižní The Man Booker Prize. 

Cenami se může chlubit i Julius Ševčík, režisér filmové adaptace. Za předchozí snímek - drama Masaryk - získal dvanáct Českých lvů. I tento jeho oceňovaný film byl inspirován skutečností, životem politika Jana Masaryka.

Natáčení filmu Skleněný pokoj
Zdroj: ČT

Fiktivní příběh ve skutečné vile

Příběh manželů Tugendhatových, pro něž funkcionalistickou vilu postavil architekt Miese van der Rohe v roce 1928, posloužil Mawerovi spíše jako reálná kulisa pro fiktivní vyprávění. Dceři původních majitelů se ale spojení s knižním bestsellerem příliš nezamlouvá

„Simon Mawer napsal román, který navazuje v mnoha bodech na příběh mé rodiny, ale pak z toho vytváří fiktivní příběh. Říká, že je to pouze fikce, ale je to propojeno s reálným příběhem naší rodiny a mohlo by to být zaměňováno,“ obává se Daniele Hammer Tugendhatová.

Ve filmové verzi románu se diváci setkají s nizozemskou herečkou Carice van Houten Anoukovou, Švédkou Hannou Alströmovou a českými herci Karlem Rodenem a Karlem Dobrým.

Rekonstrukce vily Tugendhat v Brně
Zdroj: Česká komora architektů

Samotná vila, která prošla nedávno nákladnou reknstrukcí, se pro potřeby natáčení několikrát promění, aby mohli filmaři nasimulovat například následky náletu v roce 1944.

Premiéra Skleněného pokoje, který vzniká v koprodukci České televize, je plánována na jaro roku 2019. Mawerův román se objevil už i na jevišti. Před třemi lety jeho dramatizaci uvedlo ve světové premiéře Městské divadlo Brno.