Zemřel herec a dabér Vlastimil Bedrna, první český „hlas“ Homera Simpsona

Zemřel herec a dabér Vlastimil Bedrna (zdroj: ČT24)

Ve věku 89 let zemřel herec Vlastimil Bedrna. Zažil nejslavnější éru pražského divadla Rokoko, které spoluzakládal, byl také vyhledávaným dabérem, získal i Cenu Františka Filipovského. Jeho nejznámější dabérskou rolí je Homer Simpson, jemuž propůjčoval svůj hlas do roku 2005.

  • ČT připomene Vlastimila Bedrnu tímto pořadem 8. března v 16:35 na ČT1.

Na jevišti Bedrna prožil bezmála půlstoletí. V Rokoku působil jako herec a mim až do začátku sedmdesátých let, kdy byl tehdejší soubor zrušen. 

Kromě působení v Rokoku hrál Bedrna i v Divadle Na zábradlí, kde mu životní role přidělovali režiséři zvučných jmen jako Evald Schorm, Jan Grossman či Petr Lébl. Další role měl i během osmi let v Divadle Pod Palmovkou, naposledy třeba ve Williamsově Kočce na rozpálené plechové střeše.

Přehrajte si: Vlastimil Bedrna v povídce z cyklu Bakaláři (zdroj: ČT24)

Ve filmu a v televizi hrál menší, převážně komediální role. Televizní diváci si ho budou pamatovat například jako popleteného dvořana z pohádky Co takhle svatba, princi? nebo hospodského ze seriálu Kačenka a strašidla. Film mu dal příležitost třeba v pohádkovém příběhu S čerty nejsou žerty. Ve vážnějších rolích se objevil v dramatu Pozor, vizita či v sérii Vlak dětství a naděje.

Často též spolupracoval s rozhlasem a především dabingem. Jeho hlas zněl jak v animovaných seriálech pro děti (Včelka Mája, My z Kačerova), tak v titulech pro dospělé diváky, do dabérské historie se ale zapsal především jako první český dabér Homera Simpsona. Hlavu svérázné rodiny namluvil ve dvanácti sériích, poté ho vystřídal Vlastimil Zavřel.

Před patnácti lety totiž Vlastimil Bedrna prodělal mrtvici a na jeviště ani do dabingového studia se už nevrátil.

Přehrajte si: Vlastimil Bedrna v pohádce Co takhle svatba, princi? (zdroj: ČT24)