Čtyři měsíce cvičila Iva Bittová nářečí lidových písní. Teď je zpívá s brněnskou filharmonií

Čtyři měsíce cvičila Iva Bittová nářečí lidových písní. Teď je zpívá s brněnskou filharmonií (zdroj: ČT24)

Dva koncerty s brněnskou filharmonií zpívá Iva Bittová, která s hudebníky nastudovala Lidové písně italského skladatele Luciana Beria. Náročné dílo kombinuje několik jazyků a nářečí. Během dvou vyprodaných koncertů zazní i skladby Leoše Janáčka a Roberta Schumanna.

Osobitá hudebnice Iva Bittová zpívá v brněnském Besedním domě kolekci skladeb z Francie, Itálie, Arménie či Ázerbájdžánu. Většina posluchačů má šanci porozumět anglicky nebo francouzsky zpívaným textům.

Inspiraci pro písně ale sbíral skladatel Luciano Berio i v Arménii nebo Ázerbájdžánu. Třicetiminutové pásmo kvůli jazykům cvičila zpěvačka čtyři měsíce.

„Třeba angličtina i francouzština mají svá er a tam jsou tak nádherné zvukové nuance, které pak můžu používat jako koření a pohrávat si s nimi,“ pochvalovala si Bittová, která se chtěla co nejvíce přiblížit odchylkám nářečí. „Hlavně ta ázerbájdžánská poslední píseň je opravdu nešifrovatelná a tam jsem si dala nejvíc záležet a strávila jsem asi týden hledáním,“ řekla Bittová.

Svést se nenechala ani předchozími interpretacemi. Lidové písně mělo v repertoáru několik operních div, včetně slavné Cathy Berberianové. Bittová si ale dílo takříkajíc přivlastnila. Svědčí o tom její plán do budoucna. Ke zpěvu chce přidat i skladatelem nezamýšlené housle.

Iva Bittová začínala jako filmová a divadelní herečka, spojená zejména s brněnským divadlem Husa na provázku. Později se začala intenzivně věnovat hře na housle a zpěvu a záhy se etablovala na alternativní, jazzové a world music scéně jako jedna z nejoriginálnějších umělkyň. Vedle sólových projektů Bittová spolupracovala s množstvím špičkových hudebníků a těles, mezi jinými s Billem Frisellem, Bobbym McFerrinem, Marcem Ribotem, Georgem Mrazem, Barbarou Marií Willi, Škampovým kvartetem, Calder Quartetem či předním americkým experimentálním souborem Bang on a Can All-Stars.

Iva Bittová
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Lidové písně jsou stále aktuální

Úvod programu, který řídí mladý americký dirigent Case Scaglione, rozezní Šumařovo dítě, čtvrthodinová Janáčkova skladba. V druhé půli je připravena ještě Schumannova Symfonie č. 2 C dur. Přibližně půlhodinové pásmo Folk Songs pak tvoří jádro celého programu.

„Zdánlivě nesourodý materiál stmeluje Beriovo důmyslné instrumentační i kompoziční mistrovství, zároveň však různorodost písní klade nemalé nároky na sólistku, kterou vystavuje rychlým změnám způsobu i techniky přednesu,“ uvedl dramaturg filharmonie Vítězslav Mikeš.

Lidové písně jsou podle zpěvačky stále aktuální a v dnešní době i důležité, aby zcela nezanikly tradice. „Písně totiž vypovídají o lidské bytosti - jak v té době žila, jak přemýšlela, co ji trápilo, všechny myšlenky jsou v lidových písních nádherně čitelné,“ míní Bittová.