U nás to není ideální. Fotografka Michaela Spurná si ale přeje, aby bylo

Michaela Spurná vystavuje v Opavě svoji rodinu (zdroj: ČT24)

Rodina je hlavním tématem fotografky Michaely Spurné. Její důvěrné snímky se ale liší od těch, jimiž jiné matky zaplavují sociální sítě – jsou plné vtipu a ironie. Za své práce byla několikrát oceněna, mimo jiné v soutěži Czech Press Photo. V opavském Domě umění nyní představuje svůj dokumentární cyklus U nás.

Fotit začala šestatřicetiletá umělkyně po narození dcery. „Pořídila jsem si fotoaparát, vůbec jsem ale nevěděla co s tím,“ vzpomíná na své začátky. Dnes je studentkou Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. A jak ukazuje vystavený cyklus, také niternou pozorovatelkou své rodiny a nejbližších přátel. 

„Hledám dokonalý obraz, čekám na dokonalou situaci, a když si potom ten soubor vyskládám, zjistím, že jsem strašný idealista,“ říká o svých snímcích Spurná.

Vesnice, kde žije, ani její nejbližší ale ideální nejsou, uvědomuje si zároveň. „Toužím po ideální rodině,“ připouští, „ale v té naší jsou všichni rozvedení, nikdo ideální rodinu nemá, to všechno je možná ve fotkách pak vidět.“

Vidí to tam i Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie. „Na jedné straně vnímáme realitu, která velmi často bývá surreální, takže je to trošku ironie, na druhé straně cítíme i vřelost,“ popisuje práce Michaely Spurné.

Michaela Spurná
Zdroj: Martin Holík/ČTK

V posledních dvou letech jí fotografie jako způsob výpovědi přestala stačit, začala i psát. Deník rodiny chce dokončit v příštím roce. Její „rodinný“ cyklus je ale v Domě umění k vidění už jen do 4. března.